Τα δύο βασικά λογοτεχνικά ρεύματα που κυριάρχησαν στην ποίηση την περίοδο αυτή είναι ο Παρνασσισμός και ο Συμβολισμός
Χαρακτηριστικά Παρνασσισμού: Αγάπη για τον ηχηρό στίχο Έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό Μορφική τελειότητα Έλλειψη ζωής και τρυφερότητας από τα ποιήματα
Εκπρόσωποι του Παρνασσισμού: Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Κώστας Βάρναλης, Ιωάννης Γρυπάρης κ.ά.
Χαρακτηριστικά Συμβολισμού: Μουσικότητα στίχου Συσχέτιση της ψυχικής κατάστασης του ποιητή και των πραγμάτων, που γίνονται σύμβολα της λύπης του, της χαράς του κ.λ.π.
Κ. Καβάφης: Μια ξεχωριστή ποιητική προσωπικότητα. Εγκαινίασε ένα καινούργιο δρόμο στην ποίηση, τόσο στην επιλογή θεμάτων, όσο και στα εκφραστικά μέσα.
r
1863-1933
Β. Πεζογραφία Προς το τέλος του 19ου αιώνα ακμάζει το ηθογραφικό διήγημα και μυθιστόρημα.
Λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξή τους είναι οι ακόλουθοι: α.Η ανάπτυξη της λαογραφίας του Ν. Πολίτη που άνοιξε το δρόμο για την παρουσίαση της ζωής της υπαίθρου. β. Οι Έλληνες λογοτέχνες επηρεάστηκαν από το ρεαλισμό. γ. Το βιβλίο του Γ. Ψυχάρη "Το ταξίδι μου¨.
Τα δύο βασικά ρεύματα της περιόδου είναι ο ρεαλισμός και ο νατουραλισμός
Χαρακτηριστικά του ρεαλισμού: Η πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας καθώς και του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου.
Χαρακτηρισικά του νατουραλισμού: Η πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας με επιμονή στις επουσιώδεις λεπτομέρειες.
Ξεχωριστός συγγραφέας: ο Νίκος Καζαντζάκης Πνεύμα ανήσυχο που στην αρχή γράφει τραγωδίες και στη συνέχεια γράφει τη μεγάλη ποιητική του σύνθεση "Οδύσεια" και στο τέλος μυθιστοτήματα.
Αφετηρία της Νέας Αθηναϊκής Σχολής είναι το 1880, χρονιά ορόσημο στη νεοελληνκή λογοτεχνία
Α) Ποίηση Η ποίηση απελευθερώνεται από την καθαρεύουσα. Ηγετική μορφή της γενιάς του 1880 αποτέλεσε ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ποίηση
Το 1880 εκδίδονται δύο ποιητικές συλλογές, "Οι Στίχοι" του Νίκου Καμπά και οι "Ιστοί αράχνης" του Γεωργίου Δροσίνη. Και στις δύο συλλογές διακρίνουμε το καινούργιο πνεύμα, που είναι η χρήση της δημοτικής γλώσσας και η απομάκρυνση από το στόμφο του ρομαντισμού.