Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Το πορφυρό-χρώμα «ζωοποιό» και αυτοκρατορικό

Στη θεία λατρεία είχε πορφυρό χρώμα το ευαγγέλιο της αγίας Τράπεζας. Στη βυζαντινή συμβολική των χρωμάτων, το πορφυρό χρώμα ένωνε την αιωνιότητα, το θείο.

Το λευκό-χρώμα της αγνότητας

Οι άγιοι και οι όσιοι των εικόνων και των τοιχογραφιών συχνά απεικονίζονται με λευκά ενδύματα. Σύμβολο καθαρότητας και απόσπασης από ο,τι είναι γήινο.Το λευκό είναι το χρώμα της προαιώνιας σιωπής.

Το μαύρο-χρώμα

Το χρώμα του τέλους, το χρώμα του θανάτου

Το πράσινο-χρώμα της νεότητας

Το πράσινο (χλοερό) συμβόλιζε τη νεότητα, το σφρίγος αντιτάσσεται στα θεία χρώματα. Χρώμα της χλόης και τον φύλλων, το πράσινο είναι υπερβολικά υλικό.

Το κυανό-χρώμα του υπερβατικού κόσμου

Το βαθύ γαλάζιο (κυανό) συμβολίζει τα άγνωστα μυστικά. Στην ανατολική χριστιανική κοινωνία θεωρούνταν το σύμβολο του υπερβατικού κόσμου και συνδεόταν με την αιώνια αλήθεια του Θεού.

Το κίτρινο (ξανθό)-χρώμα «όμοιο του χρυσού»

Το κίτρινο (ξανθό) είχε εξολοκλήρου εύλογα θεωρηθεί φορέας του φωτός. Από τις πιο μακρινές εποχές, το χρυσό σήμαινε πλούτο και άρα εξουσία.

Το χρυσό-χρώμα του φωτός

Το χρυσό είχε υψηλή εκτίμηση στην κοσμική και εκκλησιαστική διοίκηση του Βυζαντίου. Τα αυτοκρατορικά ενδύματα ήταν υφασμένα με χρυσό. Κατείχε στο σύστημα τον αισθητικών κατηγοριών εξέχουσα θέση, εκφράζοντας το διακοσμητικό και πνευματικό πλούτο τον βυζαντινών.

Hier klicken, um ihre Nap zu zentrieren.
Hier klicken, um ihre Nap zu zentrieren.