Θεωρίες Μάθησης
Συμπεριφορισμός Skinner
Προσπάθεια συγκρότησης των θεωριών μάθησης σε επιστήμη.
Τεχνοκρατική προσέγγιση/ τη θετικιστική - ορθολογική - αντικειμενιστική σχολή σκέψης.
Για να αποκτήσει μια θεωρία επιστημονική ταυτότητα χρειάζεται να μελετήσει μόνο την εξωτερική μόνο συμπεριφορά του ατόμου που είναι παρατηρήσιμη και μετρήσιμη
Η παρέμβαση στο μαθησιακό περιβάλλον για μεγιστοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων και την εξεύρεση λύσεων στα εκπαιδευτικά προβλήματα. Ενασχόληση με αποτελεσματικότητα εκπαιδευτικών πρακτικών.
Η αντικειμενική περιγραφή, η επεξήγηση και ο έλεγχος των φαινομένων της αγωγής τα οποία αναλύει σε εξαρτημένες και ανεξάρτητες μεταβλητές, τα μελετά με παρατήρηση ή πείραμα, αναδεικνύει συσχετίσεις και διατυπώνει νόμους .
ο μαθητής δεν έχει πρότερες γνώσεις και οι πηγές γνώσης του είναι οι αισθήσεις και η εμπειρία
Αντιμετωπίζεται ως ορθολογικά επιλεγμένο και δομημένο, η διδακτέα γνώση εμφανίζεται ως δεδομένη, ο σχεδιασμός των προγραμμάτων εμφανίζεται ως αυθεντία, η διδασκαλία διαφοροποιείται ανάλογα με το επίπεδο της αναμενόμενης συμπεριφοράς και η μάθηση θεωρείται ότι έχει μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά.
Ο οργανισμός είναι μια εξαρτημένη μεταβλητή των περιβαλλοντικών επιδράσεων και η συμπεριφορά του οργανισμού διαμορφώνεται και ελέγχεται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ερέθισμα- οργανισμός - αντίδραση.
Όπου το ερέθισμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μορφή μάθησης και μπορεί να είναι εξωτερικό ή εσωτερικό.
Ο οργανισμός είναι το υποκείμενο της μάθησης το οποίο μέσα από συνεχείς επαναλήψεις των ερεθισμάτων ο οργανισμός αντιδρά κατάλληλα.
Η αντίδραση στο ερέθισμα όπου μπορεί να έχει ευχάριστο ή δυσάρεστο χαρακτήρα.
Με την αλληλεπίδραση των πιο πάνω. Δηλαδή είναι μάθηση εκ του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα της μάθησης είναι το προσδοκώμενο, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της ενίσχυσης που επιτυγχάνεται με τη διασύνδεση του ερεθίσματος και της αντίδρασης εκ μέρους του οργανισμού στο ερέθισμα με βάση την εμπειρική λειτουργία.
Η προγραμματισμένη διδασκαλία είναι η συνεχής αναζήτηση και ενεργοποίηση εσωτερικών κινήτρων για μάθηση, η διαδικασία και τα αποτελέσματα της οποίας προκαλούν το ενδιαφέρον, την ικανοποίηση ή την έμμεση κοινωνική καταξίωση των μαθητευόμενων. Επηρέασε την θεωρία των Αναλυτικών Προγραμμάτων και παρουσιάζει τη γνώση με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους μέσα από μια καθοδηγούμενη και αυστηρά ελεγχόμενη από τον εκπαιδευτικό διδασκαλία όπου δίνεται χρόνος στους μαθητές να την αφομοιώσουν.
Τα συμπεριφοριστικά λογισμικά ήταν μια πρώτη προσπάθεια χρήσης του Η/Υ στην εκπαίδευση. Πρόκειται για συστήματα κλειστού τύπου τα οποία δίνουν έμφαση στην παρουσίαση της πληροφορίας και στον αυτοματοποιημένο έλεγχο της αναμενόμενης απάντησης. Τέτοια λογισμικά είναι εκείνα που ασχολούνται με προγράμματα εξάσκησης και πρακτικής (drill and practice) όπου έχουν γραμμική οργάνωση διδασκαλίας και χρησιμοποιούνται για εξάσκηση σε διδαγμένη γνώση μέσω εμπειρικών δραστηριοτήτων και νοητικών διεργασιών στα οποία ο εκπαιδευτικός στην περίπτωση αυτή απουσιάζει.
Προγράμματα καθοδηγούμενης διδασκαλίας (tutorials)
Γνωστικός Εποικοδομισμός Piaget
κατασκευαστική μάθηση
από έξω προς τα μέσα
Ανθρωπιστικές προσεγγίσεις/ ερμηνευτική σχολή σκέψης.
Στη σχετικότητα, την εξελικτικότητα και τον κατασκευαστικό, ιστορικο -κοινωνικό και υποκειμενικό χαρακτήρα της γνώσης.
γλώσσα και σκέψη
Η γλώσσα να καθοδηγεί τη σκέψη
Μονόλογος και διάλογος να είναι δείγμα εγωκεντρισμού
γνώση είναι ανάπτυξη εμπειρίας
ανακαλύπτεται από τους μαθητές
Στάδια νοητικής ανάπτυξης: 1ο στάδιο είναι το αισθησιοκινητικό (από τη βραφική ηλικία μέχρι 2 ετών).
2ο στάδιο είναι η προσυλλογιστική σκέψη (από 2 - 6 ετών).
3ο στάδιο είναι των συγκεκριμένων λογικών πράξεων (από 6 - 12 ετών).
4ο στάδιο είναι των τυπικών λογικών πράξεων (από 12 ετών ως το τέλος της εφηβείας και μετά).
'Εννοιες και αρχές: Μελετά τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τη νοητική προσαρμογή και οργάνωση, τα γνωστικά σχήματα, την αφομοίωση και την συμμόρφωση, την τάση για ισορροπία και εξισορρόπηση, τη γνωστική σύγκρουση, τα εξελικτικά στάδια νόησης και τα είδη ή επίπεδα της κατανόησης και της μάθησης.
Κοινωνικός Εποικοδομισμός (Vygotsky)
Μαθητοκεντρικές και κοινωνιοκεντρικές θεωρίες.
άτομο
μάθηση
από μέσα προς τα έξω
γνώση συνδέεται με τη βιολογική ωρίμανση των παιδιών
Είναι η κοινωνιο -γενετική ανάλυση, η έννοια της διαμεσολάβησης, η διδασκαλία και η μάθηση, η μάθηση από τα έξω προς τα μέσα, οι διαφορετικές ζώνες ανάπτυξης και ο προσδιορισμός των σταδίων γνωστικής ανάπτυξης.
Στάδια νοητικής ανάπτυξης: 1ο στάδιο είναι η αντίδραση του βρέφους στα ερεθίσματα.
2ο στάδιο είναι η λειτουργική και εμπειρική χρήση των εργαλείων και των σημείων.
3ο στάδιο είναι η εσωτερίκευση σημάτων, νοημάτων και εργαλείων σκέψης.
4ο στάδιο είναι η διαδικασία μετασχηματισμού των νοημάτων
5ο στάδιο είναι η ζώνη επικείμενης ανάπτυξης.
κοινωνία
Παρατηρείται αμοιβαία αλληλεπίδραση μεταξύ γλώσσας και σκέψης
Ο μονόλογος και ο διάλογος είναι μορφή εξωτερίκευσης και πειραματισμού.
Floating topic
Επίπεδο αφαίρεσης και τρόπος διεξαγωγής των εννοιολογικών διασυνδέσεων ενός νοητικού σχήματος.
Οι μαθητές δεν πρέπει να περιορίζονται κατά τη μαθησιακή διαδικασία στη λειτουργική ή διαδικαστική κατανόηση της γνώσης αλλά να τη συνδυάζουν και με τη σχεσιακή.
Το παιδί αντιμετωπίζεται ως επιστήμονας που πρέπει να έχει επιτυχίες μέσα στην τάξη.
πολυμεσικές εφαρμογές όπου είναι η εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας ανθρώπου - μηχανής και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο κατασκευής πολυμεσικού κειμένου. Στην απλή τους μορφή ακολουθούν την υποχρεωτική μορφή πλοήγησης, ενώ στη μη σειριακή μορφή η πλοήγηση είναι δενδροειδής και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής θεματικών και παρέμβασης στο υλικό.