Εκθέσεις
Διαφήμιση
Ορισμός
Επικοινωνιακή πράξη
πομπός, δέκτης, μήνυμα, επικοινωνιακός δίαυλος
Αιτίες Διάδοσης
Μέθοδοι Διαφήμισης
Ο πομπός γνωρίζει το διαφημιζόμενο προϊόν και το δέκτη στον οποίο στοχεύει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις προτιμήσεις του και την αγοραστική του συμπεριφορά (Target group)
Χαρακτηριστικά διαφημιστικού λόγου
Μήνυμα που αναπτύσσεται με άμεσο τρόπο: χωρίς προλόγους και περιττές εξηγήσεις. Έχουμε δηλαδή άμεση αντίληψη του προβαλλόμενου προϊόντος.
Αφηγηματικό μήνυμα: χρησιμοποιείται η αφήγηση μιας σύντομης ιστορίας, η εξιστόρηση ενός περιστατικού ή επιδεικνύεται ένα προϊόν
Μήνυμα μονολόγου ή διαλόγου, στο οποίο συνήθως παρουσιάζεται η μαρτυρία ενός ειδικού ή κάποιου καταναλωτή για τα πλεονεκτήματα του προϊόντος.
Μήνυμα που στηρίζεται σε τεχνάσματα/ευρήματα: Ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας με λογοπαίγνια, μεταφορές, παρομοιώσεις, σπάνιες και εξεζητημένες λέξεις/φράσεις, χρήση του χιούμορ, της υπερβολής, της έκπληξης.
Μήνυμα που παραθέτει επιχειρήματα
Τρόποι/μορφές διαφημιστικής πειθούς
Επίκληση στην αυθεντία: Ο διαφημιστικός λόγος ενισχύεται και αποκτά αξιοπιστία με τη χρησιμοποίηση επιφανών προσώπων στα διαφημιστικά μηνύματα.
Επίκληση στο συναίσθημα: γίνεται προσπάθεια των διαφημιστών να διεγείρουν συναισθηματικά τους δέκτες προκειμένου να πετύχουν την προσέγγισή τους.
Επίκληση στη λογική: χρήση επιχειρημάτων και τεκμηρίων για την προσέλκυση των καταναλωτών
Επίκληση στο ήθος του πομπού: Συνήθως μια εταιρεία παρουσιάζει την πολυετή παρουσία της στην αγορά και τη δραστηριοποίησή της σε πολλές χώρες του κόσμου, για να παρουσιάσει τα προϊόντα της ως αξιόπιστα.
Μέσα/τεχνικές διαφημιστικής πειθούς
Συνειρμός ιδεών: πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία οι παραστάσεις συνδέονται μεταξύ τους στη συνείδηση του ατόμου και, όταν μία από αυτές ανακληθεί στη μνήμη, τότε είναι δυνατόν να παρασύρει μαζί της και τις άλλες παραστάσεις.
Αναλυτική περιγραφή και επίδειξη των ιδιοτήτων του προϊόντος: στόχος σ’ αυτή την περίπτωση είναι η άσκηση πειθούς στον καταναλωτή με την καταγραφή των γνωρισμάτων που διακρίνουν ένα προϊόν.
Λανθάνουσα αξιολόγηση: πρόκειται για μήνυμα που υποβόσκει, που «κρύβεται» ή μεταδίδεται χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό από το δέκτη, ένα μήνυμα που δεσμεύει, «παγιδεύει» το δέκτη.
Θετικά στοιχεία
Αρνητικές πλευρές
υλιστική τάση και αντίληψη
καταναλωτισμός
νέες επιθυμίες
άγχος
ένταση
ατομικισμός
περιορίζει την ελευθερία σκέψης και βούλησης
επιβάλλει καιδιαμορφώνει κοινωνικές πεποιθήσεις και πολιτικές ιδεολογίες
υποβιβάζει τη γυναικεία υπόσταση
οδηγεί στη βία, το έγκλημα
Τρόποι αντιμετώπισης
Σκοπός