
Στην Αθήνα της κλασικής εποχής οι άνδρες περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έξω από το σπίτι. Το γλυκό κλίμα της Αττικής ευνοεί τη ζωή στην ύπαιθρο, την ελεύθερη περιπατητική συζήτηση. Συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου και σύχναζαν στα γυμναστήρια.Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι κάνοντας διάφορες δουλειές. Είχαν να μαγειρέψουν, να ζυμώσουν, να υφάνουν. Σπάνια έβγαιναν έξω, κυρίως στη διάρκεια κάποιας επίσημης γιορτής. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν ενδιαφέρονταν για τον εαυτό τους. Πολλές ντύνονταν ωραία, βάφονταν, άλλαζαν το χτένισμά τους. Κάποιες είχαν πολλές υπηρέτριες για να τους κάνουν τις δουλειές. Επέβλεπαν τους δούλους —οικιακούς βοηθούς— και μεριμνούσαν για την ανατροφή των παιδιών. Περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο γυναικωνίτη, ένα ιδιαίτερο τμήμα του σπιτιού που προοριζόταν γι’ αυτές.
Διατροφή
Η τροφή της αθηναϊκής οικογένειας ήταν λιτή. Συνηθισμένη τους τροφή ήταν τα λαχανικά, οι ελιές και τα ψάρια, που τότε ήταν άφθονα. Κρέας έτρωγαν στις γιορτές και στις θυσίες που έκαναν προς τιμή των θεών. Όταν διασκέδαζαν, έπιναν κρασί, νερωμένο όμως. Αυτό τους έδινε χαρά, χωρίς να μεθάνε.
ψάρια
ελιές
λαχανικά
νερομένο κρασί
κρέας σε γιορτές
Σπίτια^
Η πόλη της Αθήνας δεν είχε χτιστεί με βάση κάποιο ρυμοτομικό σχέδιο, γι’ αυτό οι δρόμοι ήταν στενοί. Τα σπίτια ήταν χτισμένα γύρω από μια εσωτερική αυλή. Περιλάμβαναν χωριστά διαμερίσματα για τους άνδρες (ανδρωνίτες) και τις γυναίκες (γυναικωνίτες). Η μέση αθηναϊκή οικογένεια έμενε συνήθως σε ένα μονώροφο σπίτι. Τα σπίτια τους ήταν χαμηλά και απλά, χωρίς παράθυρα στον δρόμο. Τα έπιπλα, λιτά, τα πιο απαραίτητα άφηναν πολύ ελεύθερο χώρο.
χαμηλά και απλά
χωρίς παράθυρα στον δρόμο
με λίγα έπιπλα
εκπαίδευση^
γραμματιστής
κιθαριστής
παιδοτρίβης
Εκπαίδευση
Στην Αθήνα της κλασικής εποχής δεν υπήρχαν δημόσια σχολεία. Η εκπαίδευση των παιδιών αποτελούσε μέριμνα κυρίως των γονέων. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι και μάθαιναν από τη μητέρα τους το σύνολο των οικιακών εργασιών. Τα αγόρια ως τα εφτά τους χρόνια έμεναν στο σπίτι παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Μετά από αυτή την ηλικία τα έστελναν με τη συνοδεία ενός παιδαγωγού στον γραμματιστή στον κιθαριστή και στον παιδοτρίβη.Ο παιδαγωγός, συνήθως ένας έμπιστος και μορφωμένος δούλος, βοηθούσε στο σπίτι το αγόρι στην εκμάθηση των μαθημάτων του και το συνόδευε στο σχολείο του.Εκεί ο γραμματιστής δίδασκε γραφή, ανάγνωση και την κατανόηση των ομηρικών επών. Ο κιθαριστής δίδασκε στο παιδί μουσική και ο παιδοτρίβης το γύμναζε.