LET US GREEN AGAIN:
ΑΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ...

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στοχοθεσία
-κατανόηση της κλιματικής αλλαγής,
-διάδοση γνώσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή,
-συνεργασία με άλλα σχολεία για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής,
-ανταλλαγή ιδεών και ομαδοσυνεργατικό πνεύμα,
-επικοινωνία σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
-ατομική υπευθυνότητα

Διαθεματικότητα και σύνδεση με γνωστικό αντικείμενο του Π.Σ
όπως, ξένες γλώσσες, γεωγραφία, τεχνολογία και πληροφορική, περιβαλλοντική εκπαίδευση

Στο συγκεκριμένο κιτ η συνεργασία των σχολείων έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς οι μαθητές μέσα από πλατφόρμες επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ιδέες και συλλέγουν στοιχεία, μοιράζονται φωτογραφίες για τον καιρό που επικρατεί σε κάθε χώρα και δρουν ομαδοσυνεργατικά φτιάχνοντας πολυεθνικές ομάδες

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στις 22 Απριλίου, που είναι η γιορτή της ημέρας της Γης, μέσα από εκδήλωση που γίνεται ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές καλούν τους γονείς και την τοπική κοινότητα για να τους παρουσιάσουν την ιδέα της ανακύκλωσης και να μπορέσουν να την εντάξουν και οι ίδιοι στην ζωή τους. μπορούν, επίσης, να προωθήσουν την έκθεσή τους μέσα από ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Επομένως, η δραστηριότητα αυτή συνδέεται και με την τοπική κοινωνία

ΕΙΣΟΔΟΙ

Μαθητές
Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος οι μαθητές πρέπει να έχουν συνεργατική διάθεση, να έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με άλλους συμμαθητές τους από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με συμμαθητές της τάξης τους, να αξιοποιήσουν τα μέσα που διαθέτουν και την κριτική τους σκέψη και να είναι σε θέση να ακούν και να δέχονται απόψεις και αντιλήψεις των συμμαθητών τους.

Εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου θα πρέπει να διαθέτουν ικανότητες αξιοποίησης των ΤΠΕ και της πλατφόρμας e twinning, δεξιότητες συνεργασίας αλλά και επικοινωνιακή ικανότητα ώστε να μπορεί να κατευθύνει και να συντονίζει, σε συνεργασία με τους άλλους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, να υιοθετεί καινοτόμα χαρακτηριστικά. Πρέπει, δηλαδή, να δείχνουν ένα παραπάνω ενδιαφέρουν για το μάθημα και να είναι δημιουργικοί για να μπορέσουν να "ξεφύγουν" από τη διαδικασία της διδασκαλίας.

Στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου "Ας πρασινίσουμε.." θα πρέπει να συμβάλλει και ο εξοπλισμός που διαθέτει κάθε σχολείο. Στην περίπτωση μας είναι αναγκαία η αξιοποίηση του τεχνικού εξοπλισμού όπως, εργαστήριο υπολογιστών και κάμερες για να μπορέσουν οι μαθητές να τραβούν φωτογραφίες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα τους και να την μοιράζονται με την ομάδα τους.
Το σχολείο πρέπει, συνεπώς να είναι έτοιμο και εξοπλισμένο με τα μέσα που χρειάζονται τα έργα για να υλοποιηθούν και να παρέχουν την υποστήριξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για καινοτόμες δραστηριότητες και ενασχολήσεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Το περιεχόμενο αυτής της δράσης είναι πως υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές μέσα από ποικίλες δράσεις όπως, η ώρα του e Twinning earth, γλωσσάρι για το κλίμα, πράσινη αριθμομηχανή, πράσινη πρόκληση μαθαίνουν και αναλύουν κάθε πτυχή της κλιματικής αλλαγής.

Νέες τεχνολογίες
Αξιοποιήθηκαν πολλά από τα εργαλεία της πλατφόρμας Twinspace για να μπορέσουν τα σχολεία να συνεργασθούν, να οργανωθούν αλλά και να συλλέξουν το κατάλληλο υλικό για ένα ποιοτικό καινοτόμο έργο.
Κάποια από τα εργαλεία αναφέρονται παρακάτω:
Κυκλικό διάγραμμα Chart Tool
Canva , online-whiteboard
LINOIT ,Blabberize
Google Docs, Twinboard, footprint-Calculator
Clipchamp, kizoa, SNAPPA

Οι καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο έργο οι εκπαιδευτικοί είναι οι ομαδοσυνεργατική αλληλεπίδραση για να αναδείξουν το κίνητρο της συμμετοχής κάθε μαθητή και να τον βοηθήσουν στην ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος και στην ελευθερία έκφρασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθητές
Κάποια από τα εφόδια που αποκομίζουν οι μαθητές στο τέλος αυτής της δράσης είναι η επικοινωνιακές δεξιότητες, οι νέες γνώσεις που κερδίζουν, η επίλυση προβλημάτων, η κινητοποίηση τους και η δράση τους απέναντι στο περιβάλλον, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ξένων γλωσσών με σκοπό την πιο ομαλή συνεργασία με την ομάδα τους, η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, η ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων και ομαδικού χαρακτήρα, η πιο ενεργή συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα, ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με την Πληροφορική και τα εργαλεία μιας πλατφόρμας και τέλος την πιο ουσιαστική κατανόηση του θέματος πάνω στο οποίο ερευνούν και δραστηριοποιούνται.

Εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους μαθαίνουν νέους τρόπους προσέγγισεις των μαθημάτων, έρχονται σε επαφή με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, ανταλλάσσουν καινοτόμες μεθόδους με άλλους εκπαιδευτικούς, εκσυγχρονίζουν τον τρόπο διδασκαλίας τους και μέσω των προγραμμάτων βελτιώνουν τις δεξιότητες της αγγλικής γλώσσας και ενισχύουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Επομένως, και οι εκπαιδευτικοί μέσω του έργου e Twinning βελτιώνονται, αναπτύσσουν δεξιότητες και προσκομίζουν εμπειρίες που τους βοηθούν να έχουν πιο καινοτόμες ιδέες και πρακτικές.

Σχολική μονάδα
Τα αποτελέσματα του kit στις σχολικές μονάδες είναι η εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που ενίσχυσαν τη συνεργασία και την
ανταλλαγή ιδεών και νέων καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών, δικτύωση του σχολείου με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία, ένταξη νέων εκπαιδευτικών πρακτικών στο Πρόγραμμα Σπουδών

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Συνέδριο βιωσιμότητας
Οι καθηγητές διοργανώνουν μία διαδικτυακή συνάντηση στο ΤwinSpace με τους μαθητές για να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν την μορφή της σχέσης που επιθυμούν να έχουν ώστε να συνεχίσουν να διαδίδουν την Αειφόρο Ανάπτυξη και τη «Δράση για το Κλίμα» και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές κοινότητες. Μετά από αυτό, θα καταλήξουν στο πλαίσιο της δράσης που θα συμφωνηθεί από όλους τους συμμετέχοντες στο έργο.