Επτανησιακή Σχολή (τέλη 18ου αι.- τέλη 19ου αι.)

Περίοδοι επτανησιακής ποίησης

Προσολωμικοί

r

Οι ποιητές που προηγήθηκαν του Σολωμού και έγραψαν πολιτικοκοινωνικά και αρκαδικά ποιήματα. Εκπρόσωπος αυτής της περιόδου είναι ο Αντώνιος Μαρτελάος.

a

Σολωμικοί

r

Οι ποιητές που έζησαν την εποχή του Σολωμού και επηρεάστηκαν από αυτόν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Αντ. Μάτεσης και το κοινωνικό ρομαντικό δράμα του Ο Βασιλικός, ο Γεώργιος Τερτσέτης κ.α.

Μετασολωμικοί

r

Οι ποιητές που έζησαν μετά το Σολωμό και επιδόθηκαν κυρίως σε μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων και συγχρόνων Ευρωπαίων λογοτεχνών.Κυριότεροι εκπρόσωποι αυτής της περιόδου είναι ο Στ. Χρυσομάλλης και Γ. Καλοσγούρος.

Εξωσολωμικοί

r

Οι σύγχρονοι του Σολωμού που δεν επηρεάστηκαν από το μεγάλο ποιητή. Κυριότεροι εκπρόσωποι των εξωσολωμικών ποιητών θεωρούνται ο Ανδρέας Κάλβος και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

a

Ελάσσονες & επίγονοι

r

Ελάσσονες θεωρούνται ποιητές όπως ο Ιωάννης Πετριτσόπουλος, ο Σπ. Μελισσηνός, ο Π. Πανάς, οι Ανδρ. και Στ. Μαρτζώκης. Ως επίγονοι χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι επτανήσιοι λογοτέχνες που δέχθηκαν εξω-επτανησιακές επιδράσεις -κυρίως της αθηναϊκής σχολής. Ανάμεσά τους διακρίνονται οι Λορέντζος Μαβίλης με τα αριστοτεχνικά σονέτα του ο Γερ. Σπαταλάς κι ο Μαρίνος Σγούρος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δημοτική γλώσσα

έμπνευση από ιταλική στιχουργία

αγάπη για τη φύση / άνθρωπο

πατριδολατρία

Τα Επτάνησα δε γνώρισαν ποτέ την οθωμανική κυριαρχία

Ιστορικό Περίγραμμα

Έτσι, ήρθαν ευκολότερα σε επικοινωνία και σε αμεσότερη επαφή με το δυτικό πολιτισμό, πράγμα που τους έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντική πνευματική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στη μουσική και τη ζωγραφική.

Για αιώνες βρίσκονταν κάτω από ενετική κυρίως κυριαρχία (αλλά και κάτω από την κυριαρχία των Γάλλων, των Άγγλων και για ένα μικρό διάστημα των Ρώσων).