בסת אלינור פאיזה

שאלות שנשאלו לאחר הקריאה הראשונה

נאם יש מחיצה בין הפיסי ובין הנפשי או בין הבילוגי לפסיכולגי?

r

על פי פאיזה אין שום מחיצה משעה שאורגניזם מסיום נותן לעצמו דין וחשבון על ניסיון קודם ומתאים את עצמו למצב החדש הדבר דומה מאוד לפסיכולגיה.עמ' 12

?מה הבדל בין המבנה הוויסותים האורגנים לתהליכי הכרה

r

עמ'13 יש מבנים של האורגאניזם ויש מבינים של השכל :פאיזה מנסה להוכיח שאלה נובעים מאלה,ושהיגיון למשל, הוא תולדות התיאום הכללי בין הפעולות והשתיאום הכללי בין הפעולות נסמך על התאמות במערכת העצבים ,שהן עצמן נסמכות על התאמות האורגאניות .

?כיצד דברים עוברים מתת מודע אל המודע

r

עמ' 17 הטרנספורמציה מתחילה בלמידה ולבסוף הופכת לטרנסופרמציה בתודעה

שיחה שנייה עם פאיזה

עמ' 24 פיסקה שנייה :אני סבור כי אי אפשר לחדש דבר בתחום הניסוי בלי להיות מונחה על ידי המחשבה , על ידי האידיאות .

r

עירור לא יכול להיות בלי בדיקה

Subtopic

מהי הכרה?

r

עמ' 25 -26 מהי הכרה ? זה עניין של אוצר מילים ושל סמאנטיקה.אני מתקשה לכנות בשם "הכרה "הכרה שלקבוצת אנשים ,מכבודת ככל שתיהיה ,אם אי אפשר לשתף אחרים בהכרה זו.אין זו הכרה ,זו אמונה,על פי הגדרה .אמונה ,שעם זאת תוכל להיות ראציונאלית...מכובדת וכל מה שתרצה...הכרה מתחילה ברגע שהיא ניתנת למסירה ולבקרה

?מהי אפיסטמולגיה

r

תחום במדע שחוקר את הדרכים שבהם התודעה ניבנת

?מגבלות הפסיכולגיה

r

פאיזה מודע למגבלות של התחום המדע והפסיכולגיה ."...בפסיכולגיה בלוגיקה, לא הכול ניתן למידידה ,אבל הכרה מתחילה כשמסכימים על פיקוח הדדי ועל אימותים באמצעות הערכות -מצב רצופות

שיחה שלישית

מטאפורה כביטוי להכרה

המחקר על פי פאזה

r

עמ' 31 יש צורך במגעים ובעיקר במתנגדים ונוסף על כך יש צורך בצוות אני מאמין במחקר אינטדיסציפלינאדי אני מאמין במחקר קובצתי

כיצד אפשר לשפר את הכרה,עמ" 33

r

כשאנו מגלים דבר מה חדש בהשוואה להכרה המוגבלת שהיתה תחילה :אבל הדבר החדש חייב להשתלב בהכרה קודמת

Subtopic

מי מהגורמים חשוב יותר הגרומים החיצונים,כלומר של הסביבה או הגרומים הפנימיים

r

עמ' 32 הם שיוום לגמרי בחשיבותם אי אפשר להפריד בינהם הכרה היא פעולת גומלין בין הסובייקט לאובייקט

שיחה רביעית

כיצד מתגבשת תיאוריה?

r

בראשית השנה אני מציע תכנית ניסויים, ולעתים קרובות חברי צוות תורמים לפיתוחה ?-?ומוסיפים רעיונות חדשים .עמוד 39, כיצד מתגבשת תיאוריה תיחאוריה מתגבשת ע"י חזרה והישנות של מחקרים וניסויים. באמצעות המסקנות המתקבלות מהניסויים, כאשר התוצאות זהות, וניתנות לביסוס רק אז ניתן לגבש תיאוריה.

תקופת מחקר

r

זמן מחקר משוער הינו שנה אחת בממוצע, הוא מסתיים לאחר שהמסקנות של המחקרים חוזרים שוב פעם, והם אינם מחדשים כל מידע.

אמונתו של פיאז'ה במחקר

r

עמוד 40. "כמובן יש ארבע שאלחות שנציג תמיד אבל מעבר לכך אנו מעדיפים לפנות ולחקור את הסביבהכולה ולא להיאחז בשאלות ראשונות- פיאז'ה מאמין כי אמנם חשוב להגיע למחקר עם שאלות מוכנות מבעוד מועדאך למרות זאת הוא מאמין כי הילדים הם אלא שקובעים את תוצאות המחקר.

שלבי ההתפתחות

r

עמוד 41 - לכל שלב יש סדר , כאשר ילד עובר שלאחד הוא עובר לאחר מכן לשלב הבא. תחילה שלב סנסו-צוטורי, לאחר מכן הפעולה הסמיוטית דיבור המשחק בסמלי הדימוי השכלי וכדומה

ערעור

r

עמ ודים 42-43: הניסוי שנערך הילדה בשם נדין, בת ה-5 במהלך הניסוי החוקרת ערכה ערעור בילדה כאשר היא הניחה את חלק מהחיילים בצפיפות והאחרים במרווחים. אותה חוקרת שאלה את נאדין האם הם אותה " האם יש אותה כיותרמות על חיילים ירוקים וחיילים אדומים? האם הם אותו הדבר? או אולי יש "הירוקים לאחר מכן היא המשיכה ושאלה כיצד היא רואה זאת ולאחר מכן היא שאלה אם סופרים אותם כמה הם?לאורך הניסוי סביבת הלמידה כוללת המחשה סביבתית המאפשרת את הלמידה.

שיחה חמישית

כאשר אין הטעמה והתאמה יש אי סדר

r

הצורך במבנה קשור לצורך בהתאצמה פנימית ובארגון שבלעדיהם ישררו אנארכיה פנימית עמ'58

לאיזון -הסתגלות

r

אני נוטה לקרוא "להסתגלות" לאיזון בין ההטעמה לבין התאמה ,שכן הסתגלות יש לך תמיד שני קטבים:יש הקוטב סובייקט הטעמה והקוטב האובייקט-התאמהעמ'61 .."אין זה איזון סטאטי כמו מצב שיווי המשקל חסר תנועה ,אלא ויסות ההתנהגות "

מטאופרה לאיזון

מטאופרה לאיזון

מטאופרה להכרה

מטאופרה להכרה

רקע

ז'אן פיאז'ה (9 באוגוסט 1896 - 16 בספטמבר 1980) היה פסיכולוג שווייצרי.בגיל 10 כבר חיבר פיאז'ה מאמר מדעי ראשון. בגיל 22 קיבל תואר דוקטור באוניברסיטת נוישטל

Subtopic

Subtopic

פיאז'ה נבחר על ידי המגזין "טיים" כאחד ממאה האנשים שעיצבו את המאה ה-20

פיאז'ה עסק רבות בחינוך. ב-1955 ייסד בז'נבה מרכז לאפיסטמולוגיה גנטית, מונח שהטביע ושתיאר את התפתחותם של מבני החשיבה אצל הילד.

מחקריו

במהלך חייו עסק בפסיכולוגיה התפתחותית, והרבה לחקור את תקופת הילדות - החל מהלידה ועד ההתבגרות

Subtopic

במחקריו עסק בחקר התפתחות המוח

גישתו של פיאז'ה למחקר הייתה מבוססת על ההתעמקות בהיגיון של הילד, ובשיקולים שהובילו אותו להגעה למסקנותיו ולתשובות שענה לשאלות שנשאל. פיאז'ה ייחס חשיבות מרובה לדרך ולמניעים של הילד, וניסה לדובב אותו במטרה להבין את אופן מחשבתו.

פיאז'ה הוא יוצרה של תאוריית ההתפתחות בשלבים, המתייחדת בכך שאינה מסבירה את ההתפתחות כנובעת רק משיפורים כמותיים ביכולת הזיכרון ועיבוד המידע, אלא כתהליך המורכב משלבים הנבדלים זה מזה איכותית, ואשר הם אוניברסליים - משותפים לילדי כל התרבויות.