עקרונות הקונסטרקטיביזם

r

קונסטרטיביזם בלמידה היא שיטה להבניית ידע השואפת להיות מותאמת להתפתחות התלמיד. בראיה ההוראתית, שיטה זו תוביל להתפתחות קוגנטיבית אצל התלמיד והן אצל המורה באשר לצרכיו ודרכי למידתו של התלמיד.שיטה זו מסייעת למורה בהערכתו של התלמיד.השיטה משפיעה על ארגון וייצוג הידע ומשמעויותיו. למידה הינה תהליך מורכב בו התלמיד משנה את הבנותיו ותפיסותיו המבוססות על ידע ודעותיו הקודמים.לעומת שיטות ההוראה השגרתיות, שיטה זו מעודדת את התלמיד להיות פעיל, לנקוט עמדה, להשתתף, ליצור ולדון בנושאי הלימוד השונים. המורה מכוון להתפתחותו של התלמיד על ידי ההנעה של התלמיד להיות אקטיבי לא רק בקריאה, כתיבה ובחינות, אלא בתהליכי ההתנסות והלמידה עצמם, כמו גם במצבים חדשים שהתלמיד טרם הכיר.

חיפוש והערכת נקודת המבט של התלמיד

r

ההתאמה לצרכיו של התלמיד נוסעת ממשוב של התלמיד כלפי המורה, דרך ההוראה וסוגיות בדבר חומר הלמידה.הכוונה היא לקבלת משוב מהתלמיד, חוזקות וחולשות שהוא מרגיש בהתמודדות עם החומר הלימודי והמטלות, נקודות לשיפור ולשמיור מנקודת מבטו של התמיד. אלו ישפרו את ההוראה ויעניקו שקיפות ותקשורת טובה בין המורה לתלמיד ובכך ישפרו את ההוראה ואפקטיביות הלמידה של התלמיד.דוגמה לכך היא משוב הוראה שאנו הסטודנטים נותנים למרצים לאחר סיום הקורס.

שימוש בהנחות היסוד, הפרוייקטים והתוצרים של התלמיד לשם הערכתו וכמו כן כקווים מנחים בהוראה

חישבות דעתו של התלמיד בסביבת ההוראה

ההכרה כי התלמיד מוכרח לייחס רלווטניות לחומר הנלמד

r

קבלת ההחלטות ומציאת הפתרונות לבעיות רלוונטיות מחיי היום יום יעודדו את התלמיד לנצל בצורה הטובה את החומר שהוא לומד.התלמיד צריך להרגיש שהחומר אותו הוא לומד ישמש אותו ביום יום או בעתיד, שהחומר הלימודי נחוץ לו לשם הצלחה ושהוא ישפר את מיומונותיו והישגיו בתהליכים אשר יעבור בחיים.דוגמה לכך היא למשל כאשר אנו לומדים על חומר בתואר אשר אנו משתמשים בו בעבודה וכלים שונים המשפרים את התפקוד שלנו בעבודה ואת הכשירות להתמודד עם בעיות ולהציע פתורנות מתאימים מנומקים ויעילים.

הלמידה צריכה להיות קשורה לעולמו האמיתי של התלמיד ובכך לספק לתכני הלימוד ערך מוסף וכמו כן עניין לתלמיד - שיפור המוטיבציה ללמידה

חיבור סוגי התוכן הנלמד לעולם האמיתי

הערכה יום יומית של התלמיד

r

יש להכיר בכך שהתלמיד מביע את יכולתיו בהקשר הלימודי מידי יום ולא רק בשעת מבחן או בצורת כתיבה. על כן יש לעקוב אחר התקדמותו של התלמיד, קשיוו והתמודדותו עם המטלות לעיתים תכופות.למשל מטלות שאנו מגישים במהלך הסמסטר עם ציון או הערכת המורה עבור כל מטלה במשך כל פרק הזמן של הקורס בלימודים, המרצה נותן משוב או ציון לתלמיד וההערכה הזו משפרת את ביצועיו של התלמיד וממקדת אותו בחוזקות ובחולשות שלו.

התמקדות בתהליך ההבנייה של הידע

הערכת התלמיד לא רק על ידי מבחנים במועדים ספציפיים

בחינת מטרות מתן דין וחשבון לתלמיד לאוכלוסיות ספציפיות כמו בעלי מוגבלויות או לומדי השפה האנגלית

Главная тема

אתגור התלמיד

r

תלמיד המתמודד עם מטלות ביצוע חדשות ומאתגרות עשוי לקבל יותר תחושת מסוגלות עצמית, מנהיגות והישגיות. במהלך הלימוד יש להעלות את הרמה הקוגנטיבית של התכנים בצורה הדרגתית לשם שמירה על עניין התלמיד בחומר הנלמד. דוגמא לכך היא העלאת הקושי של המטלות במהלך הסמסטר בקורסי הלימוד השונים.

לאפשר לתלמיד חירות לקיים פעילות גומלין עם
רעיונות ומשמעויות

יותר למידה אקטיבית מלמידה פסיבית

למידה מבוססת פרוייקטים (פרוייקטנטית)

עידוד חשיבה ביקורתית בלמידה

בניית שיעור סביב חשיפה לתמונה השלמה

r

חשיפת התלמידים לתמונה השלמה לפני החשיפה של הפרטים הקטנים מסייעת לארגן את המידע ולשפר תהליכים קוגנטיביים ולימודיים אצל התלמיד. למשל הצגת הסילבוס או תוכנית העבודה שתלווה את הסטודנט במהלך השנה, מה שנותן לתלמיד אוריינטציה לגבי יכולתיו להתמודד ומה הן הציפיות ממנו במטעמו של המורה.

שמירה על תוכנית למידה מושגית

דיונים עם צוותי הוראה על הלמידה המושגית ההכנה לבחינות ההערכה