ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΜΕΙΣ

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

Αξιοποἰηση νέων μορφών ενέργειας ( κυρίως του άνθρακα, ως καύσιμο στις ατμομηχανές) και εφαρμογή καινοτομιών στη μεταλλουργία.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Εκτεταμένη χρήση μηχανής (κυρίως ατμομηχανής), η οποία περιόριζε τη χειρωνακτική εργασία αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος των προϊόντων

Υφαντουργία

Μεταλλουργία

Επιστήμη

Πέρασε από το χώρο του εργαστηρίου στη μαζική παραγωγή. Η οργανική χημεία επέτρεψε την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών βαφών, λιπασμάτων, πλαστικών υλών, και εκρηκτικών. Αναπτύσσονται βιομηχανίες φαρμάκων ψυγείων, φωτογραφικών και κινηματογραφικών μηχανών.

Ο ηλεκτρισμός αποτέλεσε την κυριότερη καινοτομία του 2ου μισού του 19ου αιώνα. Πηγή ενέργειας για τους ηλεκτρικούς κινητήρες και μέσο φωτισμού αντικαθιστώντας το φωταέριο και τις λάμπες πετρελαίου. Επινοήθηκαν ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυρακτώσεως και μέθοδοι μετατροπής της ενέργειας των υδάτων σε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφοράς της σε μεγάλες αποστάσεις.

Συγκοινωνίες

Το 1825 ο Άγγλος μηχανικός Στίβενσον κίνησε την πρώτη ατμάμαξα. Με συνεχείς βελτιώσεις στα τέλη του 19ου αιώνα ο σιδηρόδρομος έφθασε μέχρι την κατασκευή ηλεκτροκίνητων τραμ και μετρό.

Η χρησιμοποίηση ατμομηχανής στη θάλασσα οδήγησε στο σιδερένιο ατμόπλοιο, που αντικατέστησε το ξύλινο ιστιοφόρο.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η εξέλιξη των κινητήρων και η ενσωμάτωσή τους σε οχήματα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του αυτοκινήτου και τη δημιουργία ιπτάμενων μηχανών.

Το πετρέλαιο αποτέλεσε το καύσιμο των κινητήρων και άρχισε να αποκτά μεγάλη
αξία.

Έγινε επανάσταση των μέσων μετάδοσης ήχου σε μεγάλες αποστάσεις: ηλεκτρικός τηλέγραφος , τηλέφωνο , ασύρματος τηλέγραφος.

Το 1850 παρατηρείται στην Ευρώπη πληθυσμιακή αύξηση. Ένα μέρος της διοχετεύτηκε στη μετανάστευση: α) εσωτερική μετανάστευση προς τις βιομηχανικές πόλεις β) εξωτερική μετανάστευση προς τις χώρες του Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία.

Αριστοκράτες γαιοκτήμονες – Αστοί: α)μεγαλοαστοί β) μεσοαστοί γ) μικροαστοί – Αγρότες – Εργάτες

Οι εργάτες , άνδρες γυναίκες και παιδιά, αυξάνονταν όσο αναπτυσσόταν η βιομηχανία. Εργάζονταν 12 -16 ώρες καθημερινά, δίχως ούτε μια μέρα ανάπαυσης και έπαιρναν μισθούς πείνας. Ζούσαν στριμωγμένοι πολλοί μαζί, σε μικρά και ανθυγιεινά σπίτια και πέθαιναν νέοι.

Τα έντονα κοινωνικά προβλήματα γέννησαν το 19 αι. μια σειρά θεωρίες που, επειδή τόνιζαν την προτεραιότητα του κοινωνικού συμφέροντος έναντι του ατομικού, έγιναν γνωστές με το γενικό όρο σοσιαλισμός. Αργότερα, από τις θεωρίες του Μαρξ και Ένγκελς διατυπώθηκε η θεωρία του μαρξισμού που επιδίωκε την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι άθλιες συνθήκες έκαναν τους εργάτες να ξεσηκώνονται αυθόρμητα. Όμως από το 1830 άρχισαν να διεκδικούν οργανωμένα την ικανοποίηση αιτημάτων τους , όπως η οκτάωρη εργασία.

Ο κύριος τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Συχνά καταστέλλονταν βίαια. Την 1η Μαΐου 1886 μια εργατική απεργία στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας, καταπνίγηκε στο αίμα. Από το 1890, η Πρωτομαγιά εορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα εργατών σε όλο τον κόσμο.

Οι γυναίκες αναγκασμένες να εργαστούν για να επιβιώσουν βγήκαν από το σπίτι. Απέκτησαν οικονομική ανεξαρτησία και άρχισαν να διεκδικούν τη νομική και πολιτική τους χειραφέτηση. Πρωτοπόρος, από το 1903, ήταν η Έμιλιν Πάνχορστ στην Αγγλία.