Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα

1600

Το 1600 ο Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος, γνωστός ως Φιλόσοφος, ξεσήκωσε τους υπόδουλους Έλληνες στην ορεινή Θεσσαλία. Το κίνημά του απέτυχε και ο ίδιος διέφυγε στη Ρώμη και έπειτα στην Ισπανία ζητώντας ενισχύσεις. Εννέα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, παροτρύνοντας τους κατοίκους της Θεσπρωτίας να εξεγερθούν.Οι Βενετοί πολιόρκησαν την Αθήνα το 1699 και κατέλαβαν σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, η οποία πέρασε ξανά στην κατοχή των Οθωμανών ύστερα από δύο δεκαετίες. Έκτοτε η Βενετία έπαψε να παίζει ενεργό ρόλο στις ελληνικές υποθέσεις.

Μητροπολίτης Λάρισας
Διονύσιος, γνωστός ως Φιλόσοφος

1699- Πολιορκία της Αθήνας από τους Βενετούς

Τέλη του 18ου αιώνα

Στα τέλη του 18ου αιώνα λόγω της διάδοσης των φιλελεύθερων ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης, οι ελπίδες των Ελλήνων για απελευθέρωση στράφηκαν και προς τους Γάλλους του Ναπολέοντα. Τον επαναστατικό αναβρασμό ενίσχυσαν και διάφορα δημοσιεύματα Ελλήνων διαφωτιστών υπέρ των Γάλλων. Ωστόσο οι ελπίδες αυτές γρήγορα διαψεύστηκαν .

Στροφή Ελλήνων προς τη Γαλλία του Ναπολέοντα

Διάψευση ελπίδων

Γύρω στο 1800 πια οι Ελληνες συνειδητοποιούν ότι κάθε πρωτοβουλία για απελευθέρωση έπρεπε να προέλθει από τους ίδιους.

16ος αιώνας

Τον 16ο αιώνα πολλοί Κερκυραίοι, Κρητικοί και ιδίως οι ανυπότακτοι Μανιάτες πολέμησαν τους Οθωμανούς Τούρκους είτε στο πλευρό των Βενετών και των Ισπανών είτε μόνοι τους, με επιχειρήσεις στην ξηρά και στη θάλασσα.Στη σημαντική ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Δυτικούς με τη συμμετοχή και ελληνικών πλοίων.

Κερκυραίοι, Κρητικοί , ανυπότακτοι Μανιάτες

Ναυμαχία Ναυπάκτου - 1571

18ος αιώνας

Το 18ο αιώνα ανέλαβε δράση η Ρωσία. Οι ελπίδες των υποδούλων αναπτερώθηκαν, καθώς από την εποχή της Άλωσης κυκλοφορούσαν διαδόσεις για το «ξανθό γένος» του Βορρά που θα ελευθέρωνε τους Έλληνες. • Οι αδελφοί Ορλώφ έφτασαν στη Μάνη με ΄Ρώσους και Έλληνες στρατιώτες• Ο πρόκριτος Ιωάννης βλάχος (Δασκαλογιάννης) ξεσήκωσε τα Σφακιά της Κρήτης. • Ναυμαχία του Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο) ο ολιγάριθμος ορθόδοξος στόλος νίκησε τους Οθωμανούς• Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774). Η Συνθήκη αυτή ήταν πολύ σημαντική γιατί η Ρωσία: Θεώρησε πως απέκτησε δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προκειμένου να προστατεύσει τους Χριστιανούς που ζούσαν εκεί. Οι Έλληνες έμποροι απέκτησαν το δικαίωμα να υψώνουν στα καράβια τους τη ρώσικη σημαία

Ρωσία

Αδερφοί Ορλώφ

Πρόκριτος Ιωάννης Βλάχος

Ναυμαχία του Τσεσμέ

Συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζή

Λάμπρος Κατσώνης

Ο Λάμπρος Κατσώνης (καταγόταν από τη Λιβαδειά και ήταν αξιωματικός του ρωσικού στρατού) με ορμητήριο το νησί Κέα έπλεε στο Αιγαίο με έναν μικρό στόλο, κάνοντας επιθέσεις εναντίον των τουρκικών πλοίων. Στις ναυτικές επιχειρήσεις ήταν μαζί του και ο κλέφτης Γεώργιος Ανδρίτσος, ο πατέρας του ήρωα της Επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Με ορμητήριο το νησί Κέα και
με έναν μικρό στόλο έκανε επιθέσεις εναντίον
των Τουρκικών Πλοίων.

You've finished your presentation
Restart
en