МАТЕРИЈАЛИ

r

Материјал је чврста материја која има масу и заузима простор . Услов да нека супстанца буде материјал је тај да мора имати једно или више специфичних својстава која ју чине материјалом (нпр. електрична проводљивост , отпорност на корозију итд). Материјали су чврсте материје из којих су израђени производи корисни за употребу.

ПЛАСТИКА

r

Пластика је назив за низ синтетичких или полусинтетичких производа полимеризације. То су углавном лака, провидна једињења која тешко проводе струју.Пластика је данас широко распрострањена у производњи моторних возила, текстила, боја, лепкова, цеви, протеза, играчки, намештаја, дискова (ЦД, ДВД).

ТЕРМОПЛАСТИЧНА

ФЛАШЕ, ЧАШЕ, ИГРАЧКЕ ...

ТЕРМОСТАБИЛНА

БАКЕЛИТ

ТЕКСТИЛ

r

Текстил или тканина је еластични материјал састављен одситних влакана којачине предиво. Предиво сепроизводи тако што се сирова вуна, памук или други материјал упредају и мотајуна точак да би се произвели дугачки канапи предива.Текстил се производи мешањем, сецкањем и пресовањем влакна заједно.

ПРИРОДНИ

r

Природна влакна добијају се од природних сировина, као што су лан, памук, конопља и сл. Најпре се влакна сакупе, а потом чешљају и исправљају у посебној машини из које излазе у виду дугих трака.

БИЉНОГ ПОРЕКЛА

ЛАН

ПАМУК

КОНОПЉА

ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА

ВУНА

ДЛАКА

СВИЛА

ВЕШТАЧКИ

r

Синтетичка влакна су вештачка влакна. Најчешћесе производе испрешавањем, односно тако што се различити вештачки материјали гурајукроз мале рупе и тако стварају нити. Пре модерних синтетичких влакана вештачка влакнасу се правила од целулозе и била позната као целулозна влакна. Данас се углавном деле вискозна, синтетичка и минерална влакна.

ПАПИР

r

Дрво је природни материјал, настао од дрвенастих биљака, односно дрвета, као биљке. Спада у природна чврста обновљива горива, односно у природне грађевинске материјале. Дрво је најстарији грађевински материјал из простог разлога што је помоћу њега могуће направити једноставне грађевине са врло мало алата или чак и без њега. Стога су људи, када су почели да се баве градњом, прво употребили дрво за прављење једноставних колиба или конструкције шатора. Развојем људског друштва и унапређењем алатки, дрво је почело да се користи за сложеније конструкције, а и данас је незаменљив грађевински материјал.

НОВИНСКИ

ПИСАЋИ

ДЕКОРАТИВНИ

ШТАМПАРСКИ

КОЖА

ПРИРОДНА

ВЕШТАЧКА

You've finished your presentation
Restart
en