によって mor ashas 12年前.
560
もっと見る
במפת חשיבה זאת נדגים כיצד מחנך בגיל הרך יכול להורות ולהנחות את נושא "השבת במסורת היהודית" במגוון של גישות ושיטות הוראה וכיצד כל ילד יכול להתחבר וללמוד מהשיטה המתאימה לו ביותר. כמו כן, דרך מספר שיטות הוראה נדגים כיצד ניתן להקיף כמות משמעותית של ידע.
המורה תספר לילדים שכבר בתקופות קדומות נהגו יהודים לקבל את פני השבת בטקס מיוחד, שראשיתו בתקופת התלמוד. נאמר שרבי חנינא היה עומד בערב שבת, בשעות בין הערביים, והיה קורא: "בואו ונצא לקראת שבת המלכה". ורבי ינאי היה לובש בגדי שבת ואומר: "בואי כלה, בואי כלה".
בבת הכנסת שרים את הפיוט: "לְכָה דודִי לִקְרַאת כַּלָּה, פְּנֵי שַׁבָּת נְקַבְּלָה", פיוט שחיבר הרב שלמה אלקבץ - אחד מגדולי חכמי הקבלה ומשורר שחי בתחילת המאה ה- 15 בסלוניק.
בעבר, בקרב קבוצות קטנות של מתפללים, היה נהג לצאת מבית הכנסת אל חיק הטבע כדי לקבל את פני השבת. כיום, בגלל ציבור המתפללים הגדול הפך המנהג לבלתי מעשי. ועתה הפיוט נאמר תוך פנייה לכיוון מערב - כקבלה סימלית של פני השבת.
לאחר הסבר זה נשמע את השיר, נשיר יחדיו וכנהוג בקהילות השונות, בבתי הכנסת, בבית האחרון נסתובב כולנו לכיוון מערב, נושיט ידינו קדימה ונקבל את השבת בזרועות פתוחות.
הילדים יקבלו משימה - להשוות בין תפילה ערבית של יום חול לתפילה ערבית של ליל שבת.
בכל יום שישי נערוך ארוחת שבת מסורתית. נקבל את אב השבת בשירת "שלום עליכם" נערוך קידוש מסורתי ונאכל מאכלים מיוחדים.
הגננת תחלק את ילדי הגן לקבוצות של ארבעה - חמישה ילדים. כל קבוצה תכין פריט אחר משולחן השבת, על מנת לייצר לגן פריטים קבועים לשולחן השבת:
1. כיסוי לחלות - על גבי בד לבן ובאמצעות צבעים מיוחדים לציור על בד.
2. כוס לקידוש - באמצעות בקבוק פלסטיק שקוף, ספריי ריסוס בצבע זהב, פייטים ועוד.
3. ברכת הקידוש - ילדי גן חובה, מתקדמים בהיבט האורייני יכתבו את ברכת קידוש השבת ויעטרו אותה.
4. "שלום עליכם מלאכי השרת" -יצרו שלט כתוב לקבלת השבת.
במסגרת לימוד הנושא "ארוחת ליל שבת" תספר הגננת לילדים, על המסורת היפהפיה של העם היהודי - ארוחת ליל השבת המשפחתית.
לסעודת ליל שבת מסובים בני המשפחה סביב השולחן הערוך לשבת. הגננת תספר על השיר אותו שרים סביב השולחן, הפיוט "שלום עליכם מלאכי השרת" ותסביר את המונח "פיוט".
"
מקורו של הפיוט במאה ה- 17. שמו של המחבר אינו ידוע. הפיוט מבוסס על אגדת חז"ל בתלמוד הבבלי:
שני מלאכים מלווים כל אדם החוזר לביתו בליל שבת מבית הכנסת.
האחד - מלאך טוב. והאחר - מלאך רע.
כאשר מוצאים השניים בית ערוך ומוכן לכבוד שבת, מאחל המלאך הטוב: "הלוואי ולשבת הבאה כך", והמלאך הרע עונה בעל כוחו "אמן". אם, חלילה המצב הפוך ואין קדושת שבת נסוכה על הבית, מאחל המלאך הרע: "הלוואי ולשבת הבאה כך" ולמלאך הטוב אין ברירה אלא לענות "אמן".
הגננת תמשיך ותספר לילדים : סעודת ליל השבת שונה מהארוחות של ימי חול - גם בתוכנה וגם באווירתה. זוהי ארוחה חגיגית הכוללת תבשילים חמים, יין ושתי חלות.
שתי החלות הן זֵכֶר למָן. מכיוון שביום השבת הם לא יכלו ללקט מן, ירדה ביום השישי מנה כפולה. שתי החלות בסעודת ליל השבת הן, זכר לכך שהאל הוריד משמיים מנת מָן כפולה.
לאחר הקידוש נוטלים ידיים. ראש המשפחה בוצע את החלה, מברך, בקול רם, את "המוציא" , טובל את פרוסות החלה במלח, טועם ממנה ומחלק לכל בני ביתו.
עקרת הבית מגישה את המטעמים שהכינה לכבוד השבת.
בנוסף למזון הגשמי יש להעניק לשבת תוכן רוחני - בשירה ובאומר. ואכן, סדר הזמירות של ליל שבת, יש בו, את מיטב הפיוט של משוררים יהודיים, מגדולי הפייטנים של ימי הביניים - עדה, עדה ונסחיה ולחניה.
סעודת ליל השישי מסתיימת בברכת המזון.
פרשת השבוע שנבחרה היא פרשת קדושים, פה נדון בנושא ספציפי מן הפרשה "השקר" ונחקור אותו בדרכים שונות
במסגרת פרשת קדושים ינתנו לילדים טקסטים שונים של שקר והילדים יתבקשו להציג אותם בסיוע אביזרים. לאחר ההיצגים יתנהל דיון בנושא התוצר והילדים יתבקשו לנסות ולהציג את הטקסט בצורה אמנותית-קומיקס, ציור, בובות פלסטלינה
ההצגה למעשה תסייע לילדים להבין את נושא השקר לעומק בעזרת טקסטים שונים ובנוסף לכך הצגת פרויקט בנושא באופן אמנותית תאפשר לילד לבטא את תחושותיו הפנימיות ולמקסם את ההבנה שלו בתחום השקר
המורה תעניק לתלמידים משל בנוגע לשקרים ואז יתנהל דיון בנושא. יוצגו לתלמידים שאלות מעודדות חשיבה יצירתית "האם זה נעים לנו כשמשקרים?" "קרה לכם ששקרו לכם?" לאחר שיח בסגנון הזה, יתבצע קישור לפרשת השבוע על ידי קריאת הפסוק מן הפרשה "ולא תכחשו ולא תשקרו איש בעמיתו" .
נשאל את התלמידים האם יש מילים שמוכרות להם מהמשפט? כיצד מתקשר המשל שקראנו לפסוק מפרשת קדושים?
באמצעות הלמידה הזו הילדים יוכלו לחדד את משמעות השקר והשלכתו וקישורו לתנ"ך
נעבוד בקבוצות קטנות על הכנה של נרות הבדלה ונרתיקים לתערובת בשמים לשימוש בטקס ההבדלה
הילדים יתחלקו לארבע קבוצות כאשר כל קבוצה תתבקש לחשוב על דרך יצירתית להציג את אחת מברכות ההבדלה:
1. המבדיל בין קודש לחול
2. המבדיל בין אור לחושך
3. המבדיל בין ישראל לעמים
4. המבדיל בין יום השביעי לששת ימי המעשה