Kategorier: Alla - שיתוף - הוראה - תלמידים

av מירה מרסיאנו för 3 månader sedan

260

הוראת המדעים

המפגש עסק בשיטות הוראה בכיתה הטרוגנית תוך שימוש במודל הוליסטי רב-ערוצי שנועד לתת מענה למגוון תלמידים. המודל דורש שינוי גישה הן מצד המורים והן מצד התלמידים, כאשר הדגש הוא על הכלה והתאמת ההוראה לארבעת ממדי הלומד השלם:

הוראת המדעים

פדגוגיה מכילה – שינוי תפיסתי

רפורמת ההכלה וההשתלבות (ישראל, 2019): חינוך מכיל Inclusive Pedagogy - • הזדמנויות מגוונות להוראה ולמידה • מתן מענה לצרכים הייחודיים של כלל הלומדים. הוראה מבדלת Differentiated Pedagogy : • הוראה ולמידה אחידים • מתן מענה לצרכים הייחודיים של רק חלק מהלומדים.

הוראת המדעים

מפגש 6 - כנס בטיחות - מוזיאון המדע

הנחיות בטיחות אש לחנוכה
1. כל הניסויים המבוצעים באש יבוצעו על פי ההנחיות בחוזר מנכ"ל. 2. חובה להשתמש רק בחומרים מורשים על פי חוזר מנכ"ל. 3. כל ניסוי של מורה למו"ט מחייב בחינת סיכונים ואישור. 4. ניתן לשלב גוף חיצוני לפעילות באישור הפיקוח.
סדנאות מקבילות (חלוקה לחדרים)
ניתוח אירועי בטיחות - חדר 7 ,יעל ומיכל

עבודות חקר ופתרון בעיות: יתושים בסביבת בית הספר. האם קיימת בעייה בשימוש בכמות גדולה של יתושים לניסויים? והאם ניתן לרכוש חומרים מספק שאינו מורשה? תשובה: כללי פעילות בית ספרית. נעשה שימוש בכמות גדולה של יתושים הידועים כמחוללי מחלות. יש להשתמש באמצעי מיגון. ולרכוש מספק מורשה בלבד.

עבודות חקר ופתרון בעיות: עוגה מזינה. האם קיימת בעייה עקרונית בגידול חיידקים שמקורם בהפרשות אנושיות ? תשובה: אסור לבודד ולגדל חיידקים שקורם בהפרשות אנושיות. עבודה עם חיידקים מספק מורשה חייבת מיגון.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 6 ,נעמי

עבודות חקר ופתרון בעיות: חילזון השדה האם קיימת בעיה בטיחותית לשימוש בתוסף מזון E621 בניסוי בבעלי חיים כגון חלזונות ? תשובה: יציאה לסביבה תעשה בהתאם לכללים. חל איסור להשתמש בחומרים העלולים לגרום לרגישות אצל בני אדם. החלזונות חיו בצפיפות גדולה וחשיפתם לחומר מזיק עוברת על כללי צער בעלי חיים.

עבודות חקר ופתרון בעיות: שימוש חוזר האם קיימת בעיה בטיחותית לשימוש במיכלים ששימשו לאחסון חומרים רעילים? תשובה: אין להשתמש באופן מוחלט במיכלים שהכילו חומרים רעילים. ניתן להשתמש במיכלים שהכילו סבון כלים, שמפו וכו'.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 5 נורית

חומרים מסוכנים: לא לחליטה האם קיימת בעיה בטיחותית בשימוש הצמח "הרדוף הנחלים" המכיל חומר המשפיע על קצב הלב ? תשובה: חומר זה רעיל למגע, אסור לטפל בו כלל ולהפיק ממנו שום חומר.

עבודות חקר ופתרון בעיות: תכשיט מעופרת יצוקה האם קיימת בעיה בטיחותית בביצוע בדיקות בעופרת כלורית בחדר שמידת האיוורור בו לא ברורה ? תשובה: עופרת נמצאת ברשימת החומרים האסורים ויש לפנותה באופן מיידי.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 4 חגית

עבודות חקר ופתרון בעיות: תרופת סבתא האם קיימת בעיה בטיחותית באיסוף "אמיתה קיצית" ומיצוי הנוזל ממנו, וגידול חיידקים בצלחות אגר מזין פתוחות לאוויר? תשובה: אין לגדל תרבית חיידקים מצלחות הפתוחות לאוויר מחשש להתרבות חיידקים פתוגניים. ביציאה לסביבה יש להקפיד הכללים ולבחור צמח שאינו רגיל, יש להשתמש באמצעי מיגון מתאימים.

חומרים מסוכנים: מים אפורים האם קיימת בעיה בטיחותית באיסוף מים שנפלטו בניקוז של מכונות כביסה? תשובה: אסור להשתמש במים אפורים ממקור ביתי או תעשייתי, המים מכילים סבון כביסה ולכלוך לא ידוע. ניתן לבדוק על ידי הכנת מים אפורים בתוספת מלאכותית של חומרי כביסה ומזהמים כמו שמן, מיץ פירות וכו'.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 3 נעה

עבודות חקר ופתרון בעיות: טרי ובריא האם קיימת בעיה בטיחותית באיסוף הצמח טיון דביק ומיצוי הנוזל ממנו ? תשובה: יציאה לסביבה בהתאם לכללים, להקפיד שהצמח לא יהיה רעיל, שימוש באמצעי מיגון מתאימים.

חומרים מסוכנים: בריאות הפה האם קיימת בעיה בטיחותית בביצוע בלקיחת חיידקים מהפה ומריחתם באמצעות האצבעות בצלחת פטרי המכילה אגר מזין? תשובה: אסור לגדל במעבדה חיידקים שמקורם מגופם של בעלי חיים או בני אדם. שימוש בחיידקים יעשה רק מספק מורשה ותוך נקיטת אמצעי מיגון. ניתן לגדל עובש בלחם או בפירות.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 2 ,לבנה

עבודות חקר ופתרון בעיות: חלב מזין האם קיימת בעיה בביצוע ניסוי הפקת חלב מבעלי חיים ? תשובה: יש להיזהר מפגיעה על ידי בעלי החיים, יש להשתמש באמצעי מיגון מתאימים.

עבודות חקר ופתרון בעיות: מים משמיים אלו פעולות בטיחותיות על המורה לנקוט במהלך בניית מערכת צינורות להשקייה ושימוש במסורים? תשובה: בניית מערכת ההשקייה צריכה להתקיים בתנאים בטיחותיים בחדר טכנולוגיה והשימוש במסורים צריכה להיעשות על פי הכללים בחוזר מנכ"ל.

ניתוח אירועי בטיחות - חדר 1 ,דורית

אירוע ב'

עבודות חקר ופתרון בעיות: מרפא צמחי האם קיימת בעיה עקרונית בביצוע ניסויים בתאים סרטניים ובצמחי מרפא שונים ? תשובה: אסור לעבוד עם תאים סרטניים. שימוש בצמחי מרפא מותר אם היציאה לסביבה היא על פי הכללים ושימוש בצמחים שאינם רעילים.

אירוע א'

חומרים מסוכנים: הנוזל הכסוף האם קיימת בעיה בטיחותית לביצוע הדגמות עם כספית ? תשובה: מאחר והכספית רעילה ומסוכנת מאוד, אין להשתמש בכספית ויש לפנותה באופן מיידי.

הרצאה בנושא בטיחות בביצוע ניסויים ותצפיות בבית הספר ומחוצה לו
כרטיס כניסה צמחים בטיחותיים לילדים

מפגש 7 - ללמידה מעמיקה: הטרוגניות בהוראה

הכלה -מהלכה למעשה מענה למגוון התלמידים בכיתה באמצעות המודל ההוליסטי הרב-ערוצי
סיכום - המודל ההוליסטי הרב-ערוצי להוראה בכיתה ההטרוגנית המשלבת

יישום המודל ההוליסטי הרב-ערוצי כרוך בשינוי הרגלי הוראה ולמידה - גם מצד המורה וגם התלמידים. התהליך הדרגתי אך מחויב המציאות, לשם, הכלה – הלכה למעשה

יישום המודל ההוליסטי הרב-ערוצי מלווה במחקר והממצאים מצוינים. • יישום המודל ההוליסטי הרב-ערוצי כרוך שינוי הרגלי הוראה ולמידה - גם מצד המורה וגם התלמידים • התהליך הדרגתי • אבל המאמץ שווה, שהרי השינוי מחוייב המציאות ההכלה צריכה להתחיל מלכתחילה!

הכלה מלכתחילה – תיכנון הוראה המשלב בלמידה את ארבעת ממדי הלומד השלם • פיתוח מודעות מטה-קוגניטיבית כבסיס לשיפור הישגים

פיתוח יכולות: תקשורת בין אישית הקצאת משאבים וקשב אמפטיה ומודעות לזולת שליטה עצמית

מענה לארבעת ממדי הלומד השלם: מטה קוגניטיבי - חשיבה על חשיבה, ויסות עצמי, חשיבה רפלקטיבית מטה חברתי - שיתוף פעולה והדדיות מטה רגשי - מודעות לעצמי ולצרכים, הנעה פנימית, פעלנות מטה חוש-תנועתי - קקליטה והבעה במגוון יצוגים

התנסות בפעילות - למידה בגישת המודל ההוליסטי הרב-ערוצי "צא לנוף ואסוף"

יוצאים לסביבה ואוספים ... פריטים שלא צריכים להיות בסביבה...

עושים חושבים

עושים חושבים בעקבות הפעילות

*מה הייתה המטרה של הפעילות? *האם המטרה הושגה? *מה למדנו מהפעילות? * מה אנחנו הולכים לעשות עם הידע הזה?

לומדים בארבעה ממדים אילו ממדים של הלומד באים לידי ביטוי בפעילות ? קוגניטיבי - ניהול למידה מיון, חשיבה יצירתית. חברתי - עבודה בקבוצה. חושי-תנועתי - איתור ואיסוף פריטים במרחב הפרטי או הציבורי. רגשי - הומור משוב.

*תכנון לפני שמתחילים *בקרה במהלך עבודה *הערכה בסיום העבודה

הצגת המצגת השיתופית

בוחרים ומצלמים 6 פריטים של פסולת. * ממיינים את הפריטים. * נותנים לכל פריט שם. * ממיינים ועורכים בטבלה את הפריטים לפי סוג ושם * עורכים את המידע בשקופית במצגת השיתופית

תרגיל קבוצתי – ציור שיתופי מה בין עבודה בקבוצה וקבוצה עובדת?!

העבודה המדעית מתרחשת בצוות

קולם של התלמידים:

משוב בעקבות הוראת עמיתים: *"עזר לי ללמוד בעצמי ומאחרים" * זה יותר מצומצם ויותר מתרכזים" (41%) * "מאוד עוזר לי ללמוד בקבוצה קטנה אך גם בכיתה אני מצליחה להבין" (25%) * "בקבוצה קטנה אני לומדת פחות טוב" * "לא הייתה עבודת צוות" (17%) *"לא הרגשתי שהבנתי יותר טוב" "בקבוצה גדולה אני לומדת משאלות של אחרים" (17%)

תפיסות של מורים בנוגע לעבודה בקבוצה בכיתה: ▪ בזבוז זמן ▪ מעדיפים "שקט תעשייתי" ▪ למה לשנות את המוכר וה"טוב"? ▪ צריך ללמד את התלמידים לעבוד בקבוצות ▪ כישורי חיים ▪ חשש מלמידה לא שוויונית ▪ לבטים לגבי בניית קבוצות הומוגניות או הטרוגניות

מה עושה קבוצה ? *למידה שיוויונית העשויה לייצר מעורבות, מוטיבציה, פתיחות, אמון והבנה גבוהים יותר, החיוניים לתהליך הלמידה. *למידת עמיתים - הסבר של תלמידים לעמיתיהם – ב'גובה העיניים'. * פוטנציאל עשיר לקידום למידה, אפקטיבית מבחינת התפתחות קוגניטיבית, מוטיבציונית ומבחינת לימודיים הישגים. *עבודה בקבוצות קטנות של לומדים אפקטיבית הרבה יותר מעבודה אינדיווידואלית של הלומדים על אותה משימה.

עבודה בקבוצה

בעקבות עבודה בקבוצה בשיעור: "כשאני לא מבינה משהו, אז לא קשה לי להרים אצבע ולהגיד " בינות , כי אני חושבת שכולן מהבנתי" ורק אני לא מבינה, אז זה לא נעים. אבל כשאני עם חברה, אז יותר נוח לי לשאול אותה והיא תסביר לי, גם אם אני לא אבין היא תסביר לי, כי היא אותה דברים מאשר מורה. חברה שלי, והרבה יותר קל לי לשאול"

היתרונות והחסרונות של עבודה בקבוצות

קשיים: ✓רעש ✓צורך במרחב פיזי ✓בניית הרכב קבוצה ✓בחירת משימה מתאימה ✓מיומנות בניהול כיתה ומתן מענה ✓ שינוי בהגדרת התפקיד של המורה

יעילות במונחים של: - זמן - איכות התוצר ✓מענה להעדפות למידה ✓קידום תלמידים עם לקויות למידה ✓מיצוי יכולות אישיות ✓אוטונומיה ✓מוטיבציה ✓ תחושת מסוגלות ✓הידוק "ערבות הדדית" - גיבוש ✓מענה לקשיים חברתיים של תלמידים ✓ מסגרת למידה אינטימית ונוחה יותר, קל לטעות ✓חשיפה למגוון דעות, יכולות וסגנונות ✓מגוון התוצרים גדול יותר

כוחה של הקבוצה מתגלה במשימה המתאימה: משאבים אישיים כל תלמיד תורם משהו ייחודי לו. תלות הדדית הצלחת כל תלמיד תלוייה בקבוצה מגוון אופני חשיבה ורעיונות.

הגדרת תפקיד המורה כמנחה • תכנון וחלוקת תפקידים בביצוע ניסוי... ✓ מנהל הקבוצה – מנהל את הביצוע בשיתוף פעולה ✓ מנהל הציוד – מנהל את התפעול וסביבת העבודה ✓ מנהל המשימה – מנהל את העבודה לפי הפרוטוקול ✓ מנהל הדיון – מנהל דיון עם הקשבה ומתן רשות דיבור ✓ מנהל הדיווח – מנהל את עריכת התוצר על פי ההנחיות

3 סוגי שיח בקבוצה: *דיבור וכחני *דיבור נצבר *דיבור חקרני

הרכב הקבוצה שישה תנאים לעבודת צוות איכותית: הוראה מפורשת תרגול המיומנות חלוקת תפקידים הגדרת לוח זמנים משימה מתאימה

המטרות הסמויות של הפעילות להגביר מודעות והבנה של: האופן בו פועלת קבוצה התחושות של כל חבר בקבוצה התרומה של השיתופיות להשגת המטרות חשיבות הדיון המפורש על אסטרטגיות יעילות להפעלת קבוצה באופן שיתופי

מטרות העל של הפעילות התנסות בשיתוף פעולה סביב מטרה משותפת ליצירת תוצר משותף

דיון בקבוצה

האם נשמרו החוקים? 2 .איך התבטא שיתוף הפעולה בקבוצה? האם נוצרו דפוסי התנהגות? 3 .איך הרגשתם בזמן הפעילות? מה גרם לכך?! 4 .איזו אווירה נוצרה בקבוצה? 5 .באיזה אופן משימת הציור דומה למצבים אמיתיים בחיים? 6 .לו הייתם חוזרים על המשימה: א. כיצד הייתם נוהגים? ב. כיצד הייתם "מנצלים" את יכולתו של אחד לתרום? 7 .מה ניתן להפיק ממשימה זו להוראה-למידה?

עליכם לצייר ציור משותף המבטא מושג מדעי

איך לשתף מסך ולאפשר לכולם לצייר יחד?!

תרגיל פתיחה - שונות דורשת שינוי

איפה מד הטמפרטורה!?

מה עשיתי כדי לפתור את החידה?!

שאלון במנטימטר

פתרון החידה

חלוקת המורות לכיתות: נושא השיעור, שיטת השיעור, ואמצעי להמחשת השיטה.

מפגש 8 - למידה התנסותית: STEM – תהליך תיכון וחקר מדעי

סדנת התנסות באשכול הפיס: תהליך תיכון וחקקר מדעי

מפגש 9 - למידה התנסותית: כלים דיגיטליים אינטרקטיבים ליישום ועבודה שיתופית הצגת עבודות חקר

סיכום המפגש
כתבו מה לקחתם מהמפגש? מה תיישמו בעקבות המפגש בשיעוריכם?
התבוננו בסרטון כתבו בצ'אט: כיצד בחרתם להציג את המידע שבסרטון? ומדוע בחרתם בדרך זו?
תוכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה
מיומנויות קוקנטיביות ומיומנויות ביצוע: טיפול במיומנויות וידע

איך מלמדים ?

הוראה מפורשת: *קריאת הטקסט *זיהוי רעיון מרכזי בטקסט *זיהוי מילות קישור *חיפוש מילים משמעותיות *בחירת מארגן גרפי מתאים

חינוך לשוני
הישג נדרש 5 : הפקת מידע ולמידה מטקסטים כתובים מסוגים שונים בתחומי דעת שונים: *זיהוי רכיבי מבנה בולטים בטקסט והבנת תפקידם: שאלה ותשובה, הסבר, טענה, נימוק, הגדרה, דוגמה והוראות הפעלה. *זיהוי היחסים הלוגיים בתוך הטקסט: בעיה ופתרון, סיבה ותוצאה, השוואה, הנגדה ורצף כרונולוגי. *זיהוי הרעיונות העיקריים בטקסט והבחנה בין הפרטים החשובים לאלה שאינם חשובים.

איך מלמדים?

הוראה מפורשת: *קריאת הטקסט *זיהוי רעיון מרכזי בטקסט *זיהוי מילות קישור *חיפוש מילים משמעותיות *בחירת מארגן גרפי מתאים

משימה קבוצתית
1. הכנסו למצגת השיתופית על פי מספר החדר בו אתם נמצאים 2. קראו את הטקסט המוצג והציגו את המידע בייצוג גרפי 3. הסבירו מדוע בחרתם בסוג הזה של ייצוג גרפי להצגת המידע
ייצוגים גרפיים
פעילות פתיחה: אלו דוגמאות לייצוגים גרפים אתם מכירים?

צפייה ססרטון

משימת צפיה: *התבוננו בסרטון וצרו על דף ייצוג גרפי של המידע המוצג בסרטון. *ההכנסו ללוח השיתופי, לחצו על ה + הורוד וכתבו את שמכם ושם ביה"ס. *צלמו את הייצוג שייצרתם והעלו אותו לפתקית שיצרתם.

ייצוג גרפי- מהו? ייצוגים גרפים ככלי לארגון מידע בחירת ייצוג גרפי למקור מידע הוראה מפורשת של זיהוי קשרים לוגיים בטקסט ובחירת היצג מתאים

?מהו מארגן גרפי מארגן גרפי הוא כלי המאפשר לאסוף, להתייחס או להציג מידע באופן חזותי ונועד לספק מבנה לרעיונות או מושגים (לדוגמה: טבלאות של בעד ונגד, השוואה והנגדה, חלקים ושלם, ציר זמן, תרשים זרימה, דיאגרמות, וכו') בין מארגני החשיבה השונים אפשר לציין את המארגנים הגרפיים שהם ייצוגים חזותיים של מהלכי חשיבה

נימוקים לשימוש במארגנים גרפיים: העידן הטכנולוגי, בינתחומיות, סיוע ללמידה יעילה, קומפקטיות, עבודת צוות, אירגון ושיפור החשיבה, רכישת מידע ופיתוח מיומנויות שכליות, רלוונטיות, מיזוג מקורות מידע.

דוגמאות לייצוגים גרפיים בחוברת דרכא

מפגש 10 - יריד החקר המדעי הצגת עבודות/פרוייקטים ותכניות ייחודיות

ברכות, חלוקת תעודות ושי למשתתפים
מחפשים את המטמון
מופע מדעי חוויתי
התכנסות והתרשמות מעבודות החקר
תלמידי נופי הסלע, יובל טל וחגי דשקוטאי מציגים: רמת הפחמן הדו חמצני באזורים שונים במעלה אדומים.

מסקנות

תוצאות הניסוי שערכנו הראו כי השערתנו אוששה ואכן רמת הפחמן הדו חמצני באיזור התעשייה ובכביש הראשי גבוהות ביחס לפארק (ריאה ירוקה). אך ההבדלים בין איזור התעשייה לבין הפארק היו קטנים ביחס לפעילות המתרחשת באיזור התעשייה. לדעתינו הסיבה להבדלים הקטנים יכולה להיות: א. המפעלים באיזור התעשייה מעלה אדומים נתונים תחת פיקוח ורמת הזיהום שם נמוכה באופן יחסי לאיזורי תעשייה. ב. מאחר ואנו נמצאים בתקופת החורף יתכן ורמת הפחמן הדו חמצני עלולה להשתנות עקב הגשמים והרוחות.

תוצאות

פארק ירוק - פארק הפיל

ממוצע 400 PPM

ממוצע 740 PPM

ממוצע 520 PPM

איזורי בדיקה

פארק הפיל

כביש ראשי

איזור התעשייה

מפגש 5 - למידה התנסותית: STEM - חקר של תנועה

סדנת התנסות באשכול הפיס: בניית דגמים נעים באמצעות חומרים פשוטים

מפגש 4 - למידה מעמיקה: דמות הבוגר + הוראה מפורשת של מיומנויות חקר

אוריינות מדעית
מחולל הוראה – יחידות מתוקשבות המכילות פריטי אוריינות מדעית

פרקטיקות הוראה לשילוב אוריינות מדעית

הוראה באמצעות חקר מקרה

שילוב מדע אזרחי בהוראה

רכיבי אוריינות מדעית היתמצאות מדעית הסבר מדעי של תופעות תכנון ביצוע והערכת מחקר פרשנות מדעית של נתונים
פרשנות מדעית של נתונים וראיות- עוסק בניתוח הממצאים של חקר מדעי, השלכותיו על הסביבה והחברה ושימוש בכלי נתונים לצורך הסקת מסקנות או ביצוע מחקר המשך.
תכנון, ביצוע והערכת מחקר מדעי - עוסק בפרוצדורת תכנון וביצוע חקר על כל שלביו והערכה של החקר.
הסבר מדעי של תופעות עוסק בשימוש בידע מדעי להסבר תופעות, חיזוי תופעות, זיהוי כשלים בהסברים מדעיים, פתרון סוגיות מורכבות תוך הפעלת חשיבה מערכתית.
התמצאות מדעית (מהות המדע וידע על התהליך המדעי) עוסקת בהבנת מהות המדע - מהן שאלות מדעיות, תיאוריות מדעיות, הבנת מהות מאפייני המחקר המדעי, הערכת דיווחים מדעיים והיבטים אתיים של מחקר מדעי
יכולות ליבה של האוריינות המדעית: התמצאות מדעית הסבר מדעי של תופעות תכנון, ביצוע והערכה של מחקר מדעי פרשנות מדעית של נתונים
דמות הבוגר
מיומנויות דמות הבוגר: קוגנטיביות, גופניות, בין אישיות, תוך אישיות.

סדנא להכרת מיומנויות דמות הבוגר

דמות הבוגר כמצפן מערכתי הבנה של ידע, פיתוח מיומנויות להפעלת הידע בהקשרים שונים, גיבוש עמדות וערכים מנחים לחיים.

הכשרת הלומדים להתמודדות מוצלחת עם אתגרי הסביבה המשתנה בחברה הישראלית והגלובלית של המאה ה-21 ברמה האישית, החברתית והתעסוקתית

מפגש 3 -הוראה חוץ כיתתית: היכרות עם מגוון פעילויות ומתודות לקידום למידה בחוץ וחקר בסביבה הקרובה

יתרונות הוראה חוץ כיתתית - מומלץ להכניס לפעילות: • התבוננות • שימוש בקיים בשטח • פיתוח מיומנויות חקר • חווייתי • מאתגר • למידה התנסותית • עבודה בקבוצה – מחזק SEL (למידה רגשית חברתית) • פליאה • משחק (SEL) • הפוגה מהשגרה • היכרות עם מקום והסביבה הקרובה
עקרונות הוראה חוץ כיתתית: 1. יצירת אקלים רגשי חיובי, סביבה תומכת למידה 2. יצירת לומד פעיל ומעורב 3. יצירת רלוונטיות בלמידה – קול אישי של כל תלמיד/ה 4. מותאם לרב גוניות, סגנונות למידה שונים לסגנונות לומדים שונים 5. פעילות גומלין חברתית
מיקום: ואדי יצחקי

מפגש מס' 2 -למידה התנסותית מודלים לגישור פערים בדגש על הטרוגניות

גישור פערים בחינוך
פערים בהוראה פערים בלמידה ברמה האישית פערים בלמידה ברמה הכיתתית פערים רגשיים פערים במשאבי חינוך

פערים בין מי למי?

ארגז כלים: עקרונות תכנון הוראה: היבט תוכני היבט קוליקולרי היבט פדגוגי היבט ארגון למידה

סדנא: ארגון למידה באמצעות אסטרטגיות להיבטים השונים

אסטרטגיות הוראה לגישור פערים: 1) כיתה הפוכה, 2) מודל הנבחרת, 3) לוחות בחירה או 4) אתי, לידי או במרחב.

ההיערכות הלימודית לשנת הלימודים תשפ"ב מחייבת התייחסות בתכנון הלימודים לגישור בין הפערים שנוצרו. על תכנון הלימודים להיות: יעיל: ניצול מושכל של משאבים: זמן, חומרי למידה, סביבות למידה, כוח אדם אפקטיבי: תכנון לימודים, פדגוגיה וארגון וניהול הוראה ברי השפעה.

השלכות: *המוטיבציה והמסוגלות העצמית של התלמידים ללמוד מדע וטכנולוגיה. *על יוקרתם של לימודי המדע והטכנולוגיה בעיני התלמידים. *התרחשותה של למידה משמעותית ברמת שנת הגיל וברמה הספירלית הרב שנתית.

גורמים לפערים: *פערי הוראה בין מורים (גישות מסורתיות – גישות קונסטרוקטיביסטיות: סביבה פיסית – סביבה היברידית; תכנון לימודים יעיל ואפקטיבי). *העדר תשתיות לקיום למידה דיגיטלית מיטבית עד אחרון התלמידים. *אתגרים ביישום וניהול למידה פעילה והתנסותית בסביבה הדיגיטלית ובסביבה הפיסית. *אתגרים של תלמידים ללמוד בסביבה מקוונת כדוגמת "זום".

*בין תלמידים שונים *באותה כיתה *בין כיתות שונות באותו בית ספר *בין בתי ספר באותו יישוב *בין בתי ספר ברמה האזורית והארצית

מפגש 1 - מוזיאון המדע

משימה מסכמת
סיור בתערוכה 'זמן לזוז' במוזיאון
הדגמות חווייתיות, סדנאות, סיורים ומופעים לכל הגילים, הזמנה להזיז את הגוף ולחקור אותו בהיבטיו השונים.
סדנאות מפעילות
הרצאה והיערכות לשנה"ל תשפ"ב
סדנה פעילה