类别 全部 - πολιτική

作者:Maria Alexiou 5 年以前

1895

κειμενικά είδη

Το κείμενο εξετάζει διάφορα είδη δημοσιογραφικού λόγου και τα χαρακτηριστικά τους. Αναφέρεται στην κριτική παιχνιδιών και διαφημιστικά κείμενα, όπως αφίσες και φυλλάδια, και πώς αυτά κατατάσσονται.

κειμενικά είδη

κειμενικά είδη

περικείμενο / παρακείμενο (Πολίτης, θεωρία - δεν έχουν σημανθεί με αυτές τις ετικέτες ή δεν έχουν περιληφθεί στο ΣΚ)

εισαγωγική περίληψη άρθρου
τίτλοι
πίνακας όρων
πίνακας ονομάτων
ευρετήρια όρων
λεζάντες
ευχαριστίες
πρόλογοι
πίνακες περιεχομένων
κοπιράιτ
εξώφυλλο

έντεχνος λόγος

Τραγούδι
Ταξιδιωτική λογοτεχνία
Γιατί υπάρχει χωριστά η Ταξιδιωτική Λογοτεχνία και δεν εντάσσεται στα Μυθιστόρημα ή Διήγημα;
Στο #1103 μπορεί η συγγραφέας να είναι λογοτέχνις (Φακίνου), αλλά το έργο προέλευσης είναι οδηγός ή λεύκωμα, οπότε θα έπρεπε να σημανθεί ως Ταξιδιωτικός οδηγός.
Ποίημα
Απόσπασμα από την "Οδύσσεια" (#0870) σημάνθηκε ως Ποίημα. Άλλο απόσπασμα από το ίδιο έργο (#2870) σημάνθηκε ως Έπος.
Παροιμιόμυθος
Γιατί να μην ονομαστεί το κειμενικό είδος Παροιμίες και να περιλάβει και άλλα δείγματα του ευρύτερου αυτού είδους;
Δύο εκδοχές της ίδιας λαΐκής ρήσης σε διαλογική μορφή.
Παραμύθι
Μυθιστόρημα
Λογοτεχνικά πεζά κείμενα. Επειδή πρόκειται για αποσπάσματα κειμένων, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την έκταση των ολοκληρωμένων έργων.
Θέατρο
Αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά κείμενα. Το #3031 προέρχεται από τα πεζά του Μπρεχτ και μάλλον σημάνθηκε ως Θέατρο γιατί από κάτω γράφει ότι ο Μπρεχτ ήταν θεατρικός συγγραφέας. Πρέπει να σημανθεί ως Διήγημα ή Λογοτεχνία - πεζογραφία.
Έπος
Απόσπασμα από την "Οδύσσεια". Ανάλογο απόσπασμα από την "Οδύσσεια" (#0870) σημάνθηκε ως Ποίημα.
Διήγημα
Επειδή δεν μπορούμε κάθε φορά να ξέρουμε αν πρόκειται για Διήγημα, για Μυθιστόρημα ή για Νουβέλα, μήπως να γίνει κειμενικό είδος Λογοτεχνία - πεζογραφία (και αντίστοιχα Λογοτεχνία - ποίηση);
Λογοτεχνικά πεζά κείμενα. Επειδή πρόκειται για αποσπάσματα κειμένων, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την έκταση των ολοκληρωμένων έργων. Το #0945 χαρακτηρίζεται από τον εκδοτικό του οίκο Μυθιστόρημα.
Δημοτικό τραγούδι
Ανέκδοτο
Χιουμοριστικές αφηγήσεις με ανατρεπτικό τέλος, αμφότερες σε ιδίωμα.

επιστολικά είδη

Συστατική επιστολή
Επιστολή

διαλογικά κείμενα

Φιλοσοφικός διάλογος
Πρόκειται ουσιαστικά για μονόλογο, απόσπασμα φιλοσοφικού διαλόγου.
Διάλογος

νομικά κείμενα

Πωλητήριο συμβόλαιο
Γιατί να μη γίνει μαζί με τη Μήνυση ένα είδος π.χ. Νομικά κείμενα;
Μήνυση
Γιατί να μη γίνει μαζί με το Πωλητήριο Συμβόλαιο ένα είδος π.χ. Νομικά κείμενα;

λόγοι - ομιλίες

Ρητορικός λόγος
Απόσπασμα από τον "Επιτάφιο".
Πολιτικός λόγος
Θα χαρακτηρίζουμε Πολιτικό λόγο πολιτικές ομιλίες σύγχρονες και Ρητορικό λόγο ομιλίες αρχαίες;
Απόσπασμα από ομιλία.

κείμενα "γνωστοποίησης"

Πρόσκληση
Πρακτικά συνέλευσης
Έρευνα
Πληροφοριακά κείμενα που παρουσιάζουν αριθμητικά / ποσοστιαία αποτελέσματα ερευνών / σφυγμομετρήσεων / δημοσκοπήσεων. Ορισμένες φορές στα κείμενα αναφέρονται οι λ. ερευνητής, έρευνα.
Επιστημονική ανακοίνωση
Το κείμενο θα μπορούσε να είναι και Επιστημονικό άρθρο.
Έκθεση
Πληροφοριακά κείμενα απολογισμού πεπραγμένων - και τα δύο χαρακτηρίζονται έκθεση στο βιβλίο, το ένα στη βιβλιογραφική του αναφορά και το άλλο (#6560) στη θεωρία που προηγείται (έκθεση πεπραγμένων - αναφορά, έμφαση στο πληροφοριακό περιεχόμενο). Η Έκθεση είναι εκτενέστερη από την Αναφορά.
Διαμαρτυρία
Απόσπασμα από κείμενο διαμαρτυρίας.
Διακήρυξη
Αποσπάσματα από κείμενα που επιγράφονται Διακήρυξη (δικαιωμάτων).
Αναφορά
Πληροφοριακά κείμενα με θεσμικό αποδέκτη και επίσημο ύφος, πιο σύντομα και πιο τηλεγραφικά από την Έκθεση.
Ανακοίνωση
Το μοναδικό δείγμα είναι ραδιοφωνική ανακοίνωση.
Αίτηση
Τα 2 από τα 3 κείμενα έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά της αίτησης. Το #6680 χαρακτηρίστηκε αίτηση, αλλά είναι μέρος αίτησης σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Περισσότερο ταιριάζει ως Μήνυση.

παρουσίαση - κριτική

κριτική
Κριτική μουσικής
Κριτική κινηματογράφου
Κριτική θεάτρου

Το Κριτική θεάτρου (και όχι Κριτική θεατρικής παράστασης) επιλέχθηκε ως πιο γενικός όρος μήπως πιθανόν περιλάβει και κριτική θεατρικού έργου;

Κριτική εικαστικών
Κριτική βιβλίου
παρουσίαση
Παρουσίαση ταινίας

Γιατί Κριτική κινηματογράφου, ενώ Παρουσίαση ταινίας; Γιατί να μην ομοιογενοποιηθεί η διατύπωση σε Κριτική ταινίας και Παρουσίαση ταινίας;

Παρουσίαση θεατρικού έργου
Παρουσίαση βιβλίου

κειμενικοί τύποι

Περιγραφή
Η διαδικασία που αναπαριστά γνωστικά αντικείμενα διευθετώντάς τα μέσα σε κοινόχρηστα ή τεχνικά σημασιακά πλαίσια. Είδη περιγραφής είναι οι περιγραφές προσώπων, πραγμάτων ή χώρων, οι τεχνικές περιγραφές, οι πληροφοριακές και οι επιστημονικές αναφορές, οι ορισμοί.
Παροχή οδηγιών
Συσχετίζει λογικά ενέργειες ή συμπεριφορές. Τα επιστημονικά πειράματα, οι τεχνικές οδηγίες, οι αναλύσεις διαδικασιών και οι συνταγές είναι είδη που στηρίζονται στην παροχή οδηγιών.
Επιχειρηματολογία
Η διαδικασία μέσω της οποίας διευρύνεται μια λογική πρόταση για να πεισθούν οι αποδέκτες της να υιοθετήσουν μιαν ορισμένη οπτική γωνία. Επιχειρηματολογία χρησιμοποιούν τα δοκίμια, οι αντιλογικές συζητήσεις, οι κριτικές ανασκοπήσεις, οι ερμηνείες οι αξιολογήσεις.
Εξήγηση
Η διαδικασία που συσχετίζει φαινόμενα μέσω χρονικών ή αιτιολογικών ακολουθιών. Περιλαμβάνει εξηγήσεις του πώς ή του γιατί, αποσαφηνίσεις, επεξεργασίες, εκθέσεις.
Αφήγηση
Η διαδικασία που συσχετίζει πρόσωπα και συμβάντα μέσα σε χρόνο και τόπο. Μορφές αφήγησης είναι οι προσωπικές εξιστορήσεις, οι αφηγήσεις, οι μύθοι, τα παραμύθια.
Ανάλυση διαδικασίας
Η ανάλυση διαδικασίας περιλαμβάνεται στις εισαγωγικές πληροφορίες του υποσώματος των Διδακτικών Βιβλίων, αλλά δεν παρουσιάζεται ως χωριστή κατηγορία στις παρατηρήσεις του Π. Πολίτη. Εκεί εμφανίζεται ως είδος που περιλαμβάνεται στην παροχή οδηγιών.

οδηγοί

Ταξιδιωτικός οδηγός
Σε τι διαφέρει το Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ από τον Ταξιδιωτικό οδηγό στα κείμενα του ΣΝΕΚ;
Δυσδιάκριτα τα όρια με το Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Ούτε η πηγή μοιάζει να χρησιμεύει ως σαφές κριτήριο διαφοροποίησης (Τρ.: "Γεωτρόπιο", τουριστικός οδηγός για Πελ/σο, υπάρχει και το #1139 χωρίς πηγή, Το: ανώνυμος οδηγός, ενημερωτικό φυλλάδιο, "Ε", ιστοσελίδα, "Αθηνόραμα"), ούτε το ύφος.

κείμενα οδηγιών

Συνταγές

ψηφιακός λόγος

Ηλεκτρονικό μήνυμα

δημοσιογραφικός λόγος - κείμενα που δημοσιεύονται στον Τύπο

Πορτρέτο
Σύντομα κείμενα για διάσημα πρόσωπα, αληθινά και φανταστικά (Αστερίξ).
Μικρή αγγελία
Διαφήμιση
Το #0993 είναι περισσότερο Κριτική ενός παιχνιδιού, και όχι τόσο διαφημιστική του προβολή. Στο #6215 γίνεται αναφορά σε αφίσα, το κείμενο της οποίας δεν υπάρχει στο ΣΝΕΚ και στο #6245 σε αντίστοιχο διαφημιστικό φυλλάδιο. Στα #6315, #6336, #6433, #6599 μεταφέρθηκε στο ΣΝΕΚ το κείμενο αφίσας. Το #6696 θα μπορούσε να είναι και Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ ή Ταξιδιωτικός οδηγός, αλλά στη θεωρία αναφέρεται ότι προέρχεται από διαφημιστικό φυλλάδιο.
Δελτίο καιρού
Αναφορά σε πολυτροπικό κείμενο που δεν έχει μεταφερθεί στο ΣΝΕΚ.
άλλα κείμενα
Χρονογράφημα

Σύμφωνα με την ΕΕ Α΄ Λυκ, είναι κείμενα που σχολιάζουν την επικαιρότητα, σύντομα, ευχάριστα, με ύφος εύθυμο, χιουμοριστικό, δηκτικό, επικριτικό, διδακτικό κλπ. και δημοσιεύεται στον Τύπο. Να δούμε μήπως και άλλα κείμενα που εμπίπτουν στις κατηγορίες Ανάλυση, Γνώμη, Δοκίμιο, Επιφυλλίδα, Σχόλιο ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Π.χ. το #5884 (Γνώμη) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Χρονογράφημα, αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για την πηγή του.

Σχόλιο

Κείμενα που αφηγούνται προσωπική εμπειρία (άρα χρήση α΄ πρ. πιο εκτεταμένη από ό,τι στη Γνώμη). Το #6501 εκφράζει προσωπική άποψη χωρίς αφήγηση προσωπικής εμπειρίας και μοιάζει περισσότερο για Γνώμη.

Μελέτη

Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους η Ανάλυση, η Γνώμη, το Δοκίμιο, η Επιφυλλίδα, η Μελέτη, το Επιστημονικό άρθρο και το Σχόλιο;

Κείμενα που διαφέρουν από τα Δοκίμια βασικά στο ότι προσεγγίζουν το θέμα λιγότερο λογοτεχνικά ή προέρχονται από επιστημονικά συγγράμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά από το Δοκίμιο είναι πολύ δυσδιάκριτη, ειδικά σε μικρά αποσπάσματα. Εξίσου δυσδιάκριτη είναι η διαφοροποίηση από το Επιστημονικό άρθρο. Επίσης, το #6534 είναι μια σειρά από Μαρτυρίες, η πηγή των οποίων θα μπορούσε να θεωρηθεί Μελέτη, όχι όμως τα κείμενα καθαυτά.

Ευθυμογράφημα

Απόσπασμα από χιουμοριστικό κείμενο.

Επιφυλλίδα

Σύμφωνα με την ΕΕ Γ΄ Λυκ., είναι "είδος σύντομου άρθρου" (μορφή) που αναφέρεται σε διάφορα θέματα (θεματολογία), γράφεται από ειδικό (πομπός), μπορεί να ξεκινάει από το επίκαιρο, αλλά προχωρεί στο γενικό ή το διαχρονικό (περιεχόμενο) και δημοσιεύεται σε συγκεκριμένη θέση στην εφημερίδα. Νομίζω ότι αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του από τα συγγενικά του είδη, μια διαφορά ωστόσο που δεν φαίνεται στο ΣΚ και ευθύνεται για τη σύγχυσή του με άλλα είδη. Οπότε στην κατηγορία αυτή έχουν περιληφθεί είτε κείμενα που μάλλον προέρχονται από συλλογές επιφυλλίδων (Κασιμάτη, Πλωρίτης), είτε κείμενα από τον Τύπο, που θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν Δοκίμιο (#2930, #3063, #3064, #6080), Γνώμη (#2955, #3080), Σχόλιο (#2959, #3078) κλπ.

Δοκίμιο

(για τα χαρακτηριστικά, βλ. ΕΕ Γ΄ Λυκ.) κείμενα, ενίοτε αποσπάσματα, συνήθως από γνωστούς "δόκιμους" δοκιμιογράφους, που αναλύουν γενικά θέματα, συνήθως με αιτιολόγηση.

Γνώμη

Κείμενα που μοιάζουν με την Ανάλυση, συνήθως όμως περιλαμβάνουν α΄ ενικό ή πληθυντικό σε ρ. ή προσ. αντ., συχνά και εκφράσεις σε εισαγωγικά (που αποτελεί υποκειμενική επιλογή), ενίοτε και δείκτες επιστημικής τροπικότητας που εκφράζουν κάποια ελάχιστη επιφύλαξη. Το #1279 περιλαμβάνει τεκμηρίωση με αναφορά ποσοστών και δεν έχει καθόλου χρήση του α΄ προσώπου. Στο #1369 και στο #5885 εκφράζεται μεν υποκειμενικότητα, αλλά χωρίς χρήση α΄ πρ. Το #3086 εκφράζει μεν προσωπική άποψη, αλλά χωρίς α΄ πρ. και είναι περισσότερο ανάλυση, καθώς επιχειρεί να εξηγήσει λογικά το σχετικό φαινόμενο.

Ανάλυση

Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους η Ανάλυση, η Γνώμη, το Δοκίμιο, η Επιφυλλίδα, η Μελέτη και το Σχόλιο;

Κείμενα που μοιάζουν με τη Γνώμη, αλλά περιλαμβάνουν και κάποια αιτιολόγηση.

συνέντευξη
Συνέντευξη-γνώμη

Αποσπάσματα από συνεντέυξεις. Το #5963 δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί συνέντευξη, καθώς δεν έχει τη δομή ερωταποκρίσεων, έχει έμμεσο ευθύ λόγο, και στην ίδια κειμενική μονάδα έχουν περιληφθεί και άλλα κείμενα - όχι συνέντευξης.

Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

Γιατί να μη μετονομαστούν τα κειμενικά είδη Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο και Συνέντευξη-Γνώμη σε σκέτο Συνέντευξη;

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις στις οποίες ο ερωτώμενος μιλάει (και) για τον εαυτό του, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του.

ρεπορτάζ
Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ

Δυσδιάκριτα τα όρια με το Ελεύθερο ρεπορτάζ, τόσο στη θεματολογία, όσο και στο ύφος και τα μέσα δημοσίευσης, όπου μαρτυρούνται. Αντίστοιχα, δυσδιάκριτα τα όρια με τον Ταξιδιωτικό οδηγό.

Πολιτικό ρεπορτάζ

Δυσδιάκριτη η διαφοροποίηση από τα είδη της Ανεπτυγμένης είδησης.

Δημοσιογραφικό άρθρο για πολιτικό γεγονός της επικαιρότητας.

Κοινωνικό ρεπορτάζ

Δυσδιάκριτες οι διαφορές από τα είδη της Ανεπτυγμένης είδησης.

Κείμενα δημοσιογραφικού λόγου για κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας.

Ελεύθερο ρεπορτάζ

Σε τι διαφέρει το Ελεύθερο ρεπορτάζ από το Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στα κείμενα του ΣΝΕΚ;

Κείμενα δημοσιογραφικού λόγου, σε χαλαρό ύφος, που αφορούν τον τουρισμό. Στη θεματολογία, το ύφος και τα μέσα δημοσίευσης (όπου μαρτυρούνται) μοιάζει πολύ με το Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ.

άρθρο
Επιστημονικό άρθρο

Κείμενα στα οποία χρησιμοποιείται συνήθως επιστημονική ορολογία, ενίοτε γίνονται αναφορές σε επιστημονικές πηγές. Βιβλιογραφικά εμφανίζονται σε επιστημονικά περιοδικά ή συγγράμματα (αν και υπάρχει και κείμενο που αποτελεί θεωρία του βιβλίου και είναι χωρίς πηγή, το #6536 και ένα άλλο, το #6223, από μαθητικό περιοδικό) ή οι συγγραφείς τους είναι γνωστοί επιστήμονες (π.χ. Τριανταφυλλίδης, Σβορώνος, Ιακώβ κλπ.). Δυσδιάκριτη η διαφοροποίηση τόσο από το Δοκίμιο όσο και από τη Μελέτη. Άλλο άρθρο του Τριανταφυλλίδη, με πηγή τα "Άπαντα", χαρακτηρίστηκε Δοκίμιο. Γενικά, τα αποσπάσματα από τη Γραμματική και τις Λεξιλογικές Ασκήσεις του Τρ. χαρακτηρίστηκαν Περιγραφή, ενώ άλλα μικρά αποσπάσματα περιλήφθηκαν σε ασκήσεις ως Παροχή οδηγιών.

Άρθρο εκλαΐκευσης

Γιατί δεν ονομάζεται απλά Άρθρο; Για να είναι σε αντιδιαστολή με το Επιστημονικό άρθρο και να διαφοροποιείται, όσο γίνεται, από τη Γνώμη, τη Μελέτη και το Δοκίμιο;

Η διαφορά μεταξύ Άρθρου και Γνώμης δεν είναι ευδιάκριτη ούτε στη θεωρία (ΕΕ Γ΄ Λυκ.) ούτε στην πράξη στο ΣΝΕΚ. Το ίδιο δυσδιάκριτη είναι και η διαφορά με τη Μελέτη. Ίσως ένα κριτήριο διαφοροποίησης με τα είδη αυτά (όπως και με το Δοκίμιο) να είναι η έκταση: το Άρθρο είναι πιο σύντομο. Και ίσως η εκλαΐκευση να αφορά την απλή γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους τα κείμενα και διαφοροποιούν ορισμένα π.χ. από το Επιστημονικό άρθρο, το οποίο, σύμφωνα με τη θεωρία, δημοσιεύεται σε εξειδικευμένα περιοδικά. Τα Άρθρα εκλαΐκευσης στο ΣΝΕΚ προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον Τύπο (ένθετα εφημερίδων, περιοδικά) και ενημερωτικά φυλλάδια. Το #6285 έχει διαλογική μορφή, θα μπορούσε να σημανθεί και ως Διάλογος με βάση τη μορφή.

είδηση
Σύντομη είδηση

Κείμενα δημοσιογραφικού λόγου για θέματα της επικαιρότητας που έχουν χαρακτηριστεί με βάση τη σύντομη έκτασή τους, ενώ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και διαφορετικά (π.χ. το #5893 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με βάση το περιεχόμενο, Επιστημονική είδηση).

Οικονομική είδηση

Μία είδηση για οικονομικό θέμα της επικαιρότητας.

Καλλιτεχνική είδηση

Μήπως η Περίληψη κινηματογραφικής ταινίας να γίνει χωριστό κειμενικό είδος;

Δύο περιλήψεις κινηματογραφικών ταινιών και δύο άρθρα για μουσικά σχήματα.

Επιστημονική είδηση

Άρθρο για ιπτάμενα αυτοκίνητα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Ανεπτυγμένη είδηση - λόγος.

Δραματοποιημένη είδηση

Δημοσιογραφικό άρθρο που περιλαμβάνει Προσωπικές αφηγήσεις σε έμμεσο ευθύ λόγο.

Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

Δημοσιογραφικά κείμενα σχετικά εκτενή, μη αφηγηματικά, για γεγονότα / τάσεις της επικαιρότητας. Δυσδιάκριτη η διαφοροποίηση από το Κοινωνικό ρεπορτάζ.

Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

γιατί όχι απλά: Ανεπτυγμένη είδηση;

Δυσδιάκριτη η διαφοροποίηση από το Κοινωνικό ρεπορτάζ και το Πολιτικό ρεπορτάζ.

Δημοσιογραφικά αφηγηματικά κείμενα για γεγονότα της επικαιρότητας με τα τυπικά χαρακτηριστικά της είδησης (Αναφορά τόπου στην αρχή, ηλικίες και ιδιότητες εμπλεκομένων).

(αυτο)βιογραφικά είδη

κατάθεση προσωπικής εμπειρίας
Προσωπική αφήγηση

Το κείμενο-αφήγηση προσωπικής εμπειρίας διαφέρει από τις Μαρτυρίες ως προς την έκταση - είναι εκτενέστερο.

Μαρτυρία

Κείμενα κατάθεσης προσωπικών εμπειριών. Τα κείμενα της κατηγορίας αναφέρονται είτε ως μαρτυρίες στον τίτλο τους ή τη θεωρία που προηγείται είτε ως κατάθεση μάρτυρα.

αυτοβιογραφικά είδη
Ημερολόγιο

Κείμενα με χαρακτηριστική δομή, την οποία δεν έχει το #6018 που είναι Διάλογος και μόνο στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρεται ότι προέρχεται από Ημερολόγιο. Το #6392 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Προσωπική αφήγηση.

Απομνημόνευμα

Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη.

Αυτοβιογραφικό σημείωμα

Βιογραφικά σημειώματα σε α΄ πρόσωπο. Το #2908 επιγράφεται και έχει τα στοιχεία που ταιριάζουν σε Βιογραφικό σημείωμα.

Αυτοβιογραφία

Εκτός από το #6016, τα άλλα 2 κείμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και Προσωπική αφήγηση.

βιογραφικά είδη
Χρονικό

Κείμενα κατά βάση ιστορικής αφήγησης.

Μυθιστορηματική βιογραφία
Βιογραφικό σημείωμα

Βιογραφικά σημειώματα σε γ΄ πρόσωπο.

Βιογραφία

Βιογραφικά κείμενα που εστιάζουν σε ιδιαίτερες πράξεις / επιτεύγματα του βιογραφούμενου. Το #1270 είναι ένα μικρό και όχι χαρακτηριστικό απόσπασμα που, όπως λέει η πηγή του, προέρχεται από βιογραφία. Το #6014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Μυθιστορηματική βιογραφία, αλλά αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο ως Βιογραφία.