类别 全部 - ιστορία

作者:Iosif Daniilidis 7 年以前

308

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, τον 5ο αιώνα π.Χ., χαρακτηρίζεται από σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της αρχιτεκτονικής, των γραμμάτων και της γλυπτικής στην Αθήνα. Τα Προπύλαια, ο Παρθενώνας, ο Ναός Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο είναι αξιοσημείωτα δείγματα της αρχιτεκτονικής της εποχής, με τον Παρθενώνα να ξεχωρίζει ως το λαμπρότερο μνημείο του δωρικού ρυθμού.

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλέους (5ος αιώνας π.Χ.)

ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ρητορική
Ιατρική
Φιλοσοφία
Θέατρο
Αισχύλος-Σοφοκλής-Ευριπίδης-Αριστοφάνης
τραγωδία, σατυρικό δράμα κωμωδία
Ιστορία
Ο Θουκυδίδης, που βασικά εξιστορεί τον αδελφοκτόνο Πελοποννησιακό πόλεμο, αποφεύγει τις εύκολες μυθολογικές ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων, προσπαθώντας να εξιχνιάσει τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα ιστορικά γεγονότα και να καταγράψει με ακρίβεια και όσο πιο αντικειμενικά μπορεί τα αποτελέσματά τους. Στην πραγματικότητα ο Θουκυδίδης είναι ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστορικής έρευνας.
Κορυφαίο δημιούργημα των κλασικών γραμμάτων είναι η θεμελίωση της επιστήμης της ιστορίας. Για πρώτη φορά ο Ηρόδοτος ( 484-425 π.Χ.), που ονομάστηκε πατέρας της ιστορίας

ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Οι γλύπτες εγκαταλείπουν το πρότυπο του κούρου με το αρχαϊκό μειδίαμα και μελετούν τις μεταβολές που προκαλεί η κίνηση στην τοποθέτηση των άκρων, στο κεφάλι και το στήθος
Subtopic

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Παρθενώνας
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ.
Ερέχθειο
Το Ερέχθειο (ή Ερέχθειον) είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.
Ναός Απτέρου Νίκης
Ναός της Απτέρου Νίκης είναι μικρός αμφιπρόστυλος ιωνικός ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εδώ φυλασσόταν το ξόανο της θεάς Αθηνάς Νίκης, της «απτέρου», δηλαδή χωρίς φτερά, για να μη φύγει ποτέ από την πόλη της Αθήνας.
Προπύλαια
Τα Προπύλαια είναι η πολυτελής πύλη της Ακρόπολης. Ετυμολογικά η λέξη αποτελεί τη συνένωση του προθέματος προ- με τη λέξη πύλη, που σημαίνει απλά πως το κτίριο αποτελούσε την κεντρική πύλη της Ακρόπολης. Τα Προπύλαια είναι έργο δωρικού ρυθμού.