类别 全部

作者:Dimitris mpatzis 5 年以前

249

Τοπολογίες δικτίου

Τα δίκτυα υπολογιστών περιλαμβάνουν διάφορες τοπολογίες και επίπεδα που εξασφαλίζουν την ομαλή και αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων. Οι τοπολογίες δικτύου, όπως η τοπολογία δακτυλίου, πλέγματος και αστέρα, διαμορφώνουν διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών.

Τοπολογίες δικτίου

Το δίκτυο αποτελείται από ένα σύνολο συνεχόμενων κόμβων με συνδέσεις ενός σημείου προς άλλο σημείο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο και είναι αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στο υλικό (hardware) και στο μέσο μετάδοσης.

Φροντίζει για την αξιόπιστη μεταφορά των δεδομένων πάνω από τα φυσικό μέσο μετάδοσης χρησιμοποιώντας μηχανισμούς εντοπισμού και διόρθωσης λαθών

Δέχεται δεδομένα από το επίπεδο μεταφοράς, τα χωρίζει σε ενότητες σταθερού ή μεταβλητού μεγέθους και τα προωθεί στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων.

Υλοποιείται το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των τερματικών κόμβων, μέσω του οποίου θα μεταβιβάζονται αξιόπιστα τα μηνύματά τους.

Επιτρέπει σε δύο εφαρμογές, που εκτελούνται σε διαφορετικούς υπολογιστές να συνομιλούν μεταξύ τους με τη δημιουργία, τη χρήση και τον τερματισμό μιας ειδικής σύνδεσης που ονομάζεται σύνοδος .

Η κύρια εργασία του επιπέδου παρουσίασης είναι να μετατρέπει τα δεδομένα από τη μορφή που υποστηρίζει ένα σύστημα σε αυτή που καταλαβαίνει ένα άλλο, έτσι ώστε οι εφαρμογές να λαμβάνουν πάντα τα δεδομένα στην μορφή που αναγνωρίζουν.

Είναι το ανώτερο επίπεδο στην ιεραρχία επιπέδων του O.S.I. και αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο χρήστη. Είναι το επίπεδο που παρέχει τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσουν οι εφαρμογές που χρειάζονται επικοινωνία στο δίκτυο.

(5) Επίπεδο Συνόδου

(6) Επίπεδο Παρουσίασης

(4) Επίπεδο Μεταφοράς

(3) Επίπεδο Δικτύου

(2) Επίπεδο Σύνδεσης Δεδομένων

(1) Φυσικό Επίπεδο

(7) Επίπεδο Εφαρμογής

O.S.I.

Την αυτοοργανωμένη ή κατ' απαίτηση σύνδεση (adhoc).

Δεν χρησιμοποιείται κάποιος σταθμός βάσης, αλλά οι ασύρματοι σταθμοί συνδέονται απευθείας μεταξύ τους.

Σύνδεση Υποδομής

Χρησιμοποιείται ένας η περισσότεροι σταθμοί βάσης με τους οποίους συνδέονται οι ασύρματοι σταθμοί.

Τοπολογία Πλέγματος

Είναι η κατ΄εξοχήν τοπολογία που χρησιμοποιείται στα δίκτυα ευρείας περιοχής, αλλά και σε τοπικά δίκτυα όπου η αξιοπιστία και η υψηλή απόδοση είναι κρίσιμος παράγοντας.

Τοπολογία Δένδρου

Αποτελεί συνδυασμό της τοπολογίας διαύλου και αστέρα.

Τοπολογία Αστέρα

Η κεντρική συσκευή λειτουργεί ως αναμεταδότης των μηνυμάτων και αποτελεί τον κεντρικό κόμβο, με τον οποία είναι συνδεδεμένοι όλοι οι άλλοι κόμβοι του δικτύου.

Τοπολογία Δακτυλίου

Τοπολογία Διαύλου

Όλοι οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι με τη χρήση ενός καλωδίου στο οποίο έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν όλοι.

Τοπολογίες δικτύου

Τοπολογίες ενσύρματων τοπικών δικτύων

Παρουσιάζονται τοπολογίες τοπικών δικτύων στις οποίες το μέσο δικτύωσης είναι καλώδιο.

Τοπολογίες ασύρματων τοπικών δικτύων

Για την δημιουργία ενός ασυρμάτου τοπικού δικτύου είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας κεντρικής συσκευής η οποία θα πρέπει να εκπέμπει και λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα.