Menayangkan drama-drama yang berunsur pengajaran bagi ibu bapa dan remaja
Memilih rakan-rakan yang positif
Disiplin Diri
Sikap prihatin terhadap anak-anak
Didikan agama yang kukuh
Masalah Disiplin Dalam Kalangan Pelajar Semakin Meningkat. Bincangkan langkah-langkah yang dapat diambil bagi menyelesaikan masalah ini.
Masyarakat/Pemerintah
Sekolah
Individu/Rakan-rakan
Ibu Bapa/Keluarga
I: Dengan ini, anak-anak tidak akan berasa tersisih. Tidak akan mencari kasih sayang di luar rumah mereka. Tidak berani melakukan perkara-perkara yang negatif kerana tahu bahawa setiap pergerakan mereka akan diawasi
Contoh: memantau gerak geri anak-anak/mengenali rakan-rakan mereka, mendekati anak-anak, memberi kasih sayang secukupnya
P: Mengapa harus prihatin? Anak-anak berasa tersisih. Tiada pengawasan daripada ibu bapa. Ibu bapa bekerja sehingga lewat malam sehingga kurang mengambil tahu hal anak-anak. Anak-anak bebas untuk melakukan apa yang mereka mahukan.
A: bersikap lebih prihatin terhadap pelajar-pelajar