Categorías: Todo - πόλεμος - ιστορία

por Vicky Papaioannou hace 9 años

389

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η αρχαία ελληνική ιστοριογραφία αναπτύχθηκε σημαντικά κατά την κλασική περίοδο, με εξέχοντες ιστορικούς όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Ξενοφών. Ο Ηρόδοτος, γνωστός ως "πατέρας της Ιστορίας"

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 5ος - 4ος αι. π.Χ.

ΞΕΝΟΦΩΝ 431-355 π.Χ. Έγραψε: α. Ελληνικά: συνεχίζοντας το έργο του Θουκυδίδη. Το έργο αυτό φανερώνει την αποδέσμευση από την "πόλη" και το συγκεκριμένο μεγάλο ιστορικό γεγονός. β. Κύρου Ανάβασις: τονίζεται η προσωπική συμβολή του συγγραφέα και περιγράφονται πρόσωπα και χαρακτήρες. γ. Αγησίλαος: το πρώτο ιστορικό εγκώμιο. δ. Κύρου Παιδεία: η πρώτη μυθιστορηματική βιογραφία.


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 14-15

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 455-399 π.Χ. Κατέγραψε τα γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου. Προσπάθησε να ερμηνεύσει τα αίτιά τους και έφερε νέο πνεύμα και μέθοδο στην ιστορική επιστήμη. Το έργο του είναι το παλαιότερο πεζό σε αττική διάλεκτο κείμενο. Στόχος του να γνωρίζουν οι μεταγενέστεροι τι συνέβη στον Πελοποννησιακό πόλεμο και να αξιοποιήσουν τη γνώση αυτή. Στο έργο του παρουσιάζονται: α. Η δόξα και η συντριβή της Αθήνας β. Η ένταση του πολέμου γ. Οι πνευματικές ζυμώσεις της εποχής του.


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 13-14

ΗΡΟΔΟΤΟΣ 485-425 π.Χ. Ο"πατέρας της Ιστορίας". Κεντρικό θέμα του: η συνεχής ανάπτυξη της περσικής κυριαρχίας στην Ασία, Αφρική και Ευρώπη ως το 479 π.χ. Το έργο του αποτελεί το αρχαιότερο πεζό κείμενο του δυτικού πολιτισμού που σώθηκε ολόκληρο. Στόχος του να καταγράψει ανθρώπινες πράξεις για να μην ξεχαστούν "έργα μεγάλα και θωμαστά". Στα 9 βιβλία του έργου του: α. Καταγράφει ιστορικά γεγονότα β. Περιγράφει χώρες, τρόπο ζωής, έθιμα και θεσμούς Ανατολικής Μεσογείου

Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 13

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 7ος - 6ος αι. π.Χ.

ΛΟΓΟΓΡΑΦΟΙ α. Καταγραφή προφορικών παραδόσεων β. Ταξιδιωτικές περιγραφές γ. Παράκτια ναυσιπλοΐα δ. Τοπικά έθιμα λαών ε. μυθογραφία στ. Γενεαλογία ζ. Κατάλογοι με ονόματα


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 12

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΑΡΡΙΑΝΟΣ 2ος αι. μ.Χ. Πρότυπό του ο Ξενοφώντας. Έγραψε ιστορικά, φιλοσοφικά, γεωγραφικά και στρατιωτικά έργα. Στο 7τομο έργο του Αλεξάνδρου Ανάβασις, αναφέρεται στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου από την αρχή ως το θάνατό του.


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 17

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ 2ος αι. μ.Χ. Βιογράφος, που θέλει να αποκαλύπτει χαρακτήρες. Έγραψε το έργο Βίοι Παράλληλοι, όπου περιέχει 44 βιογραφίες κατά ζεύγη (επιφανής Έλληνας και Ρωμαίος). Ο Shakespeare και ο Καβάφης εμπνεύστηκαν από τα έργα του.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΔΙΟΔΩΡΟΣ 1ος αι. π.Χ. Έγραψε 40 βιβλία παγκόσμιας ιστορίας από το μυθικό παρελθόν ως τις μέρες του.


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 16

ΠΟΛΥΒΙΟΣ 3ος αι. π.Χ. Γράφει καθολική ιστορία από την αρχή του Β΄Καρχηδονιακού πολέμου (220 π.Χ.) έως τη ρωμαϊκή κυριαρχία στις ελληνικές πόλεις (168 π.χ.). Ολόκληρα σώζονται μόνο τα 5 από τα 40 βιβλία του. Έχει ως πρότυπο το Θουκυδίδη και πιστεύει ότι η αλήθεια είναι το μάτι της ιστορίας. Στόχος του να δείξει πώς και με ποιο πολίτευμα σε λιγότερα από 53 έτη οι Ρωμαίοι υπόταξαν την οικουμένη.


Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι, σχολικό βιβλίο, σελ. 15-16