Categories: All - טכנולוגיה - מיומנויות - תקשורת

by Hadas Weiner Yerushalmi 8 years ago

521

אוריינות דיגיטלית

בעידן הדיגיטלי, אוריינות כוללת מיומנויות רבות החיוניות לשימוש בטכנולוגיה וללמידה אפקטיבית. מדובר בשליטה ביכולות מגוונות כגון קוגניטיביות, מוטוריות, סוציולוגיות ורגשיות. אוריינות דיגיטלית כוללת את היכולת להשתמש במחשב לצורך חקר, יצירה ותקשורת, ומחייבת הבנה של הטכנולוגיה והשפעותיה.

אוריינות דיגיטלית

מיומנויות

מיומנויות חברתיות ברשת

מיומנויות חוצות מדיות Transliteracy

שימוש במדיות מגוונות

שמירה על פרטיות

ניהול זהויות

יצירת תוכן

ארגון ושיתוף תוכן

שימוש חוזר חוצה פורמטים repurposing בתכנים

סינון ובחירת תוכן

פרסום עצמי


אוריינות

המושג "אוריינות" – "literacy "מציין במשמעותו הבסיסית יכולת קרוא וכתוב. במשמעות רחבה יותר, מדובר על שליטה ביכולות במגוון תחומים.

אורינות כלכלית

אוריינות מדעית

אוריינות סביבתית

אוריינות ארגונית

אוריינות טקסט

אוריינות אמנותית

אוריינות הטבע

אוריינות דיגיטלית

אוריינות העידן הדיגיטאלי מבוססת על "כישורי המאה ה-21 " שעיקרן : דרכי חשיבה, דרכי עבודה, אמצעי עבודה וחיים בעולמנו. כדי לשרוד בסביבה הדיגיטלית היחיד זקוק למגוון יכולות כגון יכולת קוגניטיבית, מוטורית, סוציולוגית וריגשית כדי לפעול בצורה האפקטיבית ביותר בסביבה דיגיטלית.

השימוש בטכנולוגית המידע והתקשורת, הביא למרכז השיח הציבורי את העיסוק באוריינות דיגיטאלית, שהיא, לצד הגדרות דומות רבות אחרות, "היכולת האישית להשתמש במחשב לצורך חקר, יצירה ותקשורת כדי לפעול ולשתף בבית, במקום העבודה ובקהילה".


אוריינות מחשב ומידע -CIL

אוריינות זו מוכרת גם כ"אוריינות מוסרית" - literacy moral . אוריינות אתית היא גישה, ולא רק מיומנות או אמצעי, המסייעת לפתח את ההתנהגות האתית הראויה כקדימות אישית וחברתית. היא כוללת מודעות לחשיבות האתיקה, מחויבות לליבת ערכים משותפת המהווים בסיס להתנהגות אתית, מיומנויות של חשיבה ביקורתית וקבלת החלטות לפתרון דילמות אתיות.

אוריינות אתית היא יכולת אישית של האדם לפעול בדרך אתית בשגרת חייו, מתוך קבלת החלטות מודעת ומכוונת, בהתחשב במחויבותו לחברה, כמו גם לעצמו.

אוריינות רגשית חברתית

אוריינות סוציו רגשית - היכולת המורכבת ביותר מבין האוריינויות.

האינטרנט מאפשר כיוונים אינסופיים בשיתופיות ,בלמידה שיתופית בקהילות לומדות בקבוצות דיון, ושיתופיות באינפורמציה, אבל עם כל האפשרויות המשתמש גם נתקל באינספור בעיות כמו: כיצד ניתן לדעת אם אותם אנשים אשר איתם אתה מדבר הינם מתחזים? האם לפתוח דואר מכתובת שאיננה ידועה? אלה דוגמאות מעטות אשר בהם נתקל מידי יום המשתמש כדי "לשרוד" עם התקשורת המאסיבית.

האינטרנט למעשה הוא ג'ונגל של תקשורת בין בני אדם וצריך לדעת את החוקים כדי לשרוד ולא ליפול במלכודת.

אוריינות אתית

אוריינות זו מוכרת גם בדרך כלל כמושג מראשית המאה ה- 20 )כ"אוריינות מוסרית" - literacy moral . אוריינות אתית היא גישה, ולא רק מיומנות או אמצעי, המסייעת לפתח את ההתנהגות האתית הראויה כקדימות אישית וחברתית. היא כוללת מודעות לחשיבות האתיקה, מחויבות לליבת ערכים משותפת המהווים בסיס להתנהגות אתית, מיומנויות של חשיבה ביקורתית וקבלת החלטות לפתרון דילמות אתיות.

הדרישות המוסריות מהאדם והאזרח הדיגיטאלי, כתנאי הכרחי לקיום חברה בעידן הדיגיטאלי, חברה הוגנת המכבדת את כל אזרחיה.

הטכנולוגיה שינתה בין לילה את האפשרות לכל אדם באשר הוא, לנצל אמצעי ביטוי, תקשורת והפצה, ובכך הציפה את הצורך המיידי להנחלת אוריינות אתית לכל אזרחי החברה.

מיניות ופורנוגרפיה

 מיניות ופורנוגרפיה הן תופעות במרכז השיח הציבורי של הסכנות, הפגיעה ואי המוגנות ברשת. תופעות אלה, אף שהיו קודם לעידן הרשת, הפכו למטרדים נפוצים בגלל קלות הנגישות לחומרים אלה, וקלות העברת מסרים במדיות שונות בתקשורת המקוונת לחפיצים האישיים. 

פער דיגיטאלי

הזכות הבסיסית לשוויון בין האזרחים בכל הנוגע לחופש המידע. הפער הדיגיטאלי מתייחס לפער הסוציואקונומי בין אלה שיש להם נגישות לטכנולוגית מידע ותקשורת, ובין אלה שאין להם.

חופש המידע וחופש הביטוי

חופש הביטוי וההבעה הוא זכותו של כל אדם להביע את דעתו ולומר את שברצונו לומר, מבלי שיוטלו הגבלות שרירותיות על כך, בכל הדרכים המשמשות לכך: דיבור, כתיבה, יצירה בכל מדיה וסוג בכל שאר דרכי התקשורת. 

נגישות, צנזורה וסינון

חסימת מידע המטיף לשנאה, גזענות, מיניות וכיו'ב.

אמינות המידע

מי האחראי על אמתות המידע הנגיש לנו ברשת והנאמנות למקורות שממנו נלקח?

פרטיות

 הפרטיות היא אחד הנושאים המרכזיים בהשלכות האתיות של השימוש במרחב מקוון ובטכנולוגיה עדכנית של נגישות וטיפול במידע, תיעוד, פרסום ותקשורת.

אבטחה

האבטחה הפכה זה מכבר כנושא מרכזי בדיון האתי, בסוגיה האם עדיפה הגנה על טובת הכלל, או הגנה על זכויות הפרט.

 גניבת זהות, פשיעה במרחב המקוון וחדירה לצרכי הונאה ופגיעה באמצעות החפיצים האישיים העדכניים כטלפון חכם/ מחשב/ אחר. 

אינפורמציה אוריינית

אוריינות אינפורמציה INFORMATION LITERACY

עם הגידול המהיר בנגישות לאינפורמציה, היכולת להעריך את האינפורמציה הפכה להיות מפתח בצריכת המידע. היכולת להעריך את המידע הפכה להיות הישרדותית לצורכים את המידע. איזה מידע מהימן? במה ניתן להשתמש ולמה לא להתייחס? אוריינות אינפורמציה היא היכולת לדעת כיצד להעריך את האינפורמציה כמו פילטר ולדעת היכן הדיעות מוטות, היכן שקריות או לא רלוונטיות. חשיבת מידע ביקורתית.

אוריינות היסתעפותית

אוריינות היסתעפותית- BRANCHING LITERACY

שתי התרחשויות מהפכניות התרחשו בין התקופה הרומית (בערך במאה ה-3 לספירה) ובין המאה השישית לספירה: ספרים הפכו להיות "ספרים" ולא מגילות. המהפכה השנייה קרתה כשהחלו למספר את העמודים בספר. היכולת לתמרן בין הדפים ולמצוא את מבוקשתך, אפשרה למלומדים חופש בפענוח אינפורמציה. היא אפשרה, למשל, לבדוק מספר מקורות מידע ולהצליב ביניהם. כאן נמצאים השורשים ל-היפרטקסט. במאמר נטען כי החופש בניווט יוצר אתגר חדש בהבניה של ידע ממקורות מידע שונים שאינם "מסודרים", דבר היוצר רב מימדיות במחשבה. ומה שהתפתח לאוריינות דיגיטלית מסתעפת מסוג חדש.

אוריינות רבייה

reproduction literacy- אוריינות רבייה

היכולת ליצור ולמחזר מחומרים קיימים. המצאת הדפוס ב-1455, אפשרה קפיצה עצומה והתפתחות ביכולות האדם לשכפל ולפרסם אינפורמציה. הקפיצה המשמעותית הבאה בהפצת ידע ושימוש חוזר בו, התקיימה ב-מאה ה20 עם מהפכת המחשוב. מהפכה זו יצרה אין סוף אפשרויות למחזור של אינפורמציה והפצה שלו, אבל גם העלתה שאלות רבות וחשובות: עד כמה יכול אדם לשכפל מידע או להעתיקו מבלי שייחשב לעבריין? מהם המגבלות? מתי יצירה היא אקט טכני של העתקה?

אוריינות חזותית

ראייה חזותית אוריינית (photo visual Literacy)

כתיבה היא דרך לתקשורת בסמלים אשר התפתחה לאלף בית. בסביבה דיגיטלית, "הראייה החזותית למען מחשבה" שינתה דמותה לפוטו ויזואלית (PHOTO VISUAL).