Categories: All

by naomi shabi 12 years ago

1801

נעמי שאבי ת"ז 59203364 ומיה דז'אנא ת"ז 025498403

מדינת ישראל הוקמה לאחר מאבקים פוליטיים ומלחמות רבות שהובילו לקיומה כריבונית ודמוקרטית. עם הזמן, היא נאלצה להתמודד עם איומים מתמשכים על עצם קיומה, הן מבחוץ והן מבפנים. אחד מהמאבקים המרכזיים היה מלחמת ההתשה, שהתרחשה בין השנים 1969-1970.

נעמי שאבי ת

מלחמות ישראל

מדינת ישראל מושתת על עקרונות דמוקרטיים והינה מדינה ריבונית אולם קיומה של מדינת ישראל כפי שאנו מכירים אותה לא תמיד היה מובן מאליו. מלחמות רבות ומאבקים פוליטיים רבים התנהלו עד שקמה מדינת ישראל והפכה למדינה ריבונית. גם היום נאלצת מדינת ישראל להגן על עצמה מפני אויבים מבית ומחוץ וקיימת סכנה קבועה על עצם קיומה, המשטר שלה, העקרונות והערכים שהיא מתנהלת לפיהם.

1982

בעקבות התגברות הטרור הפלסטיני על מטרות ישראליות ויהודיות בארץ ובעולם, ובעקבות פגיעות בלתי פוסקות ביישובי הצפון, יצאה ישראל למבצע "שלום הגליל". הוחלט על מבצע מוגבל בלבנון שיוציא את יישובי הגליל מטווח הקטיושות. תוך ימים אחדים התרחב המבצע וחיילי צה"ל הגיעו לפאתי ביירות. המלחמה התמשכה הרבה מעבר למתוכנן, והעמיקה את הקיטוב בין השמאל לימין בחברה הישראלית

מלחמת שלום הגליל
שתי אצבעות מצידון / בועז עופרי

הביתה / ירדנה ארזי

מלחמת לבנון הראשונה (שמה הרשמי בתחילתה: מבצע שלום הגליל, ובר"ת: של"ג) התרחשה בין ישראל לסוריה ולארגוני טרור פלסטיניים שפעלו נגד ישראל משטח לבנון. בהגדרתה הרחבה ביותר, מלחמת לבנון הראשונה כוללת את השלבים הבאים: 4-5 ביוני 1982: הסלמה בגבול לבנון, בעקבות התנקשות בשגריר ישראל בממלכה המאוחדת, שלמה ארגוב. 6-11 ביוני 1982: כניסת כוחות קרקעיים של צה"ל ללבנון ולחימה נגד כוחות סוריים ופלסטיניים עד להפסקת אש. 12 ביוני - סוף אוגוסט 1982: זחילה של צה"ל לכביש ביירות - דמשק, כיתור ביירות ויציאה מסודרת של כוחות פלסטיניים וסוריים מביירות ספטמבר 1982 - ספטמבר 1983: שהות ישראל בלבנון עד הנסיגה מהרי השוף. ספטמבר 1983 - יוני 1985: שהות ישראל בלבנון על קו האוואלי יוני 1985 - מאי 2000: שהות מוגבלת של ישראל ברצועת הביטחון עד לנסיגה חד צדדית של ישראל אל הגבול הבינלאומי ב-24 במאי 2000. המלחמה הביאה ליציאת מפקדות אש"ף לתוניס, ולחיסול הכח הצבאי של הארגונים הפלסטיניים, אולם לא הצליחה להוציא את צבא סוריה מלבנון. בעקבות המלחמה קם ארגון חזבאללה שמילא את החלל שנוצר בדרום לבנון עם יציאת הכוחות הפלסטיניים. לצה"ל היו מאות הרוגים במלחמת לבנון והמלחמה נתקלה בהתנגדות בישראל מצד גורמים שונים שהעלו נגדה שתי טענות עיקריות: חוסר תוחלת וחוסר מוסריות
מפה

סרטון מלחמת שלום הגליל

1973

מלחמת יום הכיפורים פרצה ביוזמה מצרית-סורית ובאה בהפתעה למודיעין הישראלי ולהנהגה המדינית. סוריה ומצרים תכננו לתקוף את ישראל ביום הכיפורים, בזמן הכי לא צפוי, זו הייתה התקפת פתע!!! כאשר כל עם שיראל צם את צום יום הכיפורים..

המלחמה הייתה קשה מאוד מבחינה מוראלית, וגם מבחינת הקורבנות הכבדים שהיא גבתה. הצבא המצרי צלח את התעלה ובאותה עת הצבא הסורי כמעט כבש את רמת הגולן. לאחר ימי קרבות קשים הצליח צה"ל לבלום את הצבאות הפולשים ולעבור למתקפה. בחזית המצרית הגיע צה"ל עד 101 קילומטרים מקהיר, ובחזית הסורית עד כ-40 קילומטרים מדמשק.

מלחמת יום הכפורים
אין לך מה לדאוג / עוזי פוקס

היה לי חבר היה לי אח / נתנאלה

חורף שבעים ושלוש / להקת חיל חינוך

מי ידע שכך יהיה / עוזי חיטמן

סרטון מלחמת יום כיפורים
מפת יום הכיפור

מלחמת יום הכיפורים (נקראת גם מלחמת יום כיפור; ידועה במערב כמלחמה הערבית-ישראלית של 1973; בערבית: רְבּ‏ תִּשְרִין או רְב אכתובר: "מלחמת אוקטובר" וגם - חַ‏רְבּ‏ רמצ'אן: "מלחמת רמדאן") פרצה ביום הכיפורים, 6 באוקטובר 1973 בהתקפה של צבאות סוריה ומצרים על ישראל, ונמשכה עד ל-24 באוקטובר 1973, יום כניסת הפסקת האש לתוקף. חילופי אש נמשכו עד ה-26 בחזית המצרית בחצי האי סיני ועד 1974 בחזית הסורית ברמת הגולן.

טופס שיתופי

מלאו טופס זה לאחר עיון בתרשימים בהצלחה

דפי עבודה

1969-1970

מלחמת ההתשה הייתה בין השנים 1969 – 1970 ומהשם שלה ניתן להבין על אופן התרחשותה. המלחמה נמשכה כשנה וחצי לאורך החזית המצרית. מצרים ניסתה לגרום לנסיגת צה"ל מסיני, על ידי הפגזת המוצבים לאורך תעלת סואץ, והגברת לחץ האו"ם על ישראל. חיל האוויר הישראלי תקף יעדים בעומק מצרים. בסוף המלחמה שני הצדדים, גם מצרים וגם ישראל יצאו מותשים, במלחמה הזו אין מנצחת, לכן נקראה "מלחמת ההתשה". בסוף המלחמה החליטו שני הצדדים על הפסקת אש זמנית.

סרטון על מלחמת ההתשה
מלחמת ההתשה
לחמת ההתשה (בערבית حرب الاستنزاف‎, חרב אל-אסתנזאף) הייתה מלחמה בין ישראל לבין מצרים, שהחלה ב-8 במרץ 1969 ונמשכה עד 7 באוגוסט 1970, מועד שבו הסכימו הצדדים על הפסקת אש שנכנסה לתוקף למחרת. המלחמה החלה כיוזמה מצרית להתשת ישראל: את השם "מלחמת ההתשה" ("חרב אל-אסתנזאף") העניק לה נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר, והיא הסתיימה בהתשה של שני הצדדים. המלחמה נמשכה כשנה וחצי (ולפי גרסה אחרת: כשלוש שנים, ראו פירוט בהמשך) לאורך החזית המצרית, ובה ניסתה מצרים לקיים מלחמת התשה כנגד כוחות צה"ל על ידי הפגזות חוזרות ונשנות של המוצבים לאורך תעלת סואץ. בנוסף, נעשה ניסיון מצד המצרים להוביל באו"ם החלטה שתאלץ את ישראל לסגת מסיני. ישראל ניסתה לשמר את הישגיה במלחמת ששת הימים, ופעלה במלחמת ההתשה למניעת הישג קרקעי מצרי. המלחמה התאפיינה בהפגזות כבדות של ארטילריה מצרית על עמדות צה"ל לאורך התעלה ופשיטות קומנדו מצריות. בתגובה הפעיל צה"ל את חיל האוויר שניסה לשתק את מקורות הירי לאורך התעלה ובשלב מאוחר יותר עבר לתקיפת מטרות רבות בעומק מצרים. בנוסף, יזמה ישראל פשיטות קומנדו ופשיטות משוריינות לשטח מצרים. תקיפות אלו, שאיתן לא יכלו המצרים להתמודד, גרמו להתערבות סובייטית ישירה במלחמה. בסופו של דבר, המלחמה נגמרה בתיקו אסטרטגי. אף צד לא הצליח להדביר את הכוחות של היריב.
מפה מלחמת ההתשה

1967

מלחמת ששת הימים -

כשמה כן היא, נערכה שישה ימים בלבד! מלחמה זו הייתה בשנת 1967 ובה נלחמה מדינת ישראל נגד מצרים, סוריה, ירדן, עיראק ולבנון עם עזרה של עוד כמה מדינות ערביות.

מלחמת ששת הימים החלה כתגובה לריכוז כוחות צבא מצרים בחצי האי סיני, לסגירת מיצרי טיראן במפרץ אילת לאוניות ישראליות, לכריתת ברית ערבית צבאית נגד ישראל ולהוצאת כוחות האו"ם מרצועת עזה. פעולות תוקפניות אלה איימו על ביטחונה של ישראל ולכן פתחה ישראל במלחמה להסרת האיום הקיומי עליה. המלחמה הסתיימה בניצחון צבאי ישראלי מזהיר על צבאות מצרים, ירדן וסוריה תוך שישה ימים. תוצאות המלחמה שינו את מפת מדינת ישראל: ירושלים "חוברה לה יחדיו", רמת הגולן, בקעת הירדן, יהודה ושומרון, רצועת עזה וסיני עברו לידי מדינת ישראל. מלחמת ששת הימים השפיעה על תחומים שונים בחיי המדינה והייתה לקו פרשת מים בתולדותיה.

מלחמת ששת הימים
גבעת התחמושת / להקת פיקוד מרכז

ירושלים של זהב / נעמי שמר

מה אברך / חווה אלברשטיין

מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד לליל 10 ביוני 1967, בין ישראל לבין מצרים, ירדן, סוריה ולבנון, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה. המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה. השלכות המלחמה בתחומי הפוליטיקה הפנימית של המדינות שהשתתפו בה, הגאוגרפיה המדינית, הכלכלה האזורית, הגאופוליטיקה ומהלך המלחמה הקרה היו מרחיקות לכת וממושכות.

1956

מלחמת סיני פרצה בחודש אוקטובר של שנת 1956. מלחמה זו מכונה גם "מבצע קדש", פרצה כתגובה להתקפות מסתננים ממצרים, ובעקבות התחמשות הצבא המצרי, הלאמת תעלת סואץ וסגירת המיצרים. ישראל תיאמה את פעולותיה עם הכוחות הבריטיים והצרפתיים במלחמה עם מצרים. בעקבות לחץ בין-לאומי ישראל נאלצה לסגת מהשטחים שכבשה במלחמה. מלחמה זו הקנתה לישראל עשר שנות שקט יחסי בגבולותיה, שבהן הצליחה לבסס את הכלכלה

מלחמת סיני
מול הר סיני / שושנה דמארי

שיר גיבור החייל / שמעון ישראלי

מלחמת סיני (ידועה בישראל גם בשם "מבצע קדש", בערבית ידועה בשם "התוקפנות המשולשת" - היא מלחמה שהתנהלה בין מצרים לישראל, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956 (כ"ד בחשוון עד א' בכסלו תשי"ז). במהלך המלחמה כבשה ישראל את חצי האי סיני ולאחר סיומה פינתה אותו. המלחמה נוהלה בתיאום מדיני וצבאי עם בריטניה וצרפת. המבצע הבריטי-צרפתי כנגד מצרים שהוחל בביצועו במקביל למבצע קדש נקרא בשם מבצע מוסקטר. צה"ל בפיקוד ראש המטה הכללי משה דיין, זכה בניצחון רב רושם במלחמה זו. מקור הכינוי "מבצע קדש" הוא ביישוב הקדום קדש ברנע שהיה עיר מקראית בגבולה הדרומי של ארץ ישראל (על גבול סיני), ממנה שלח משה את המרגלים לתור את ארץ כנען.

מידע מויקיפדיה על מלחמת סיני

תמונה ממלחמת סיני

1991

מלחמת המפרץ 1991

ב- 17 בינואר בשעה 01:30 החלה הפצצת בגדד על ידי מטוסי חיל האוויר האמריקני, במסגרת מבצע "סופה במדבר". למחרת נחת מטח ראשון של טילי סקאד על גוש דן. תושבי ישראל המתינו בחרדה לקריאה "נחש צפע" ברדיו או בטלוויזיה, קריאת קוד למטח טילים. במשך שישה שבועות נחתו על ישראל 35 טילים, כ-7000 בתים נפגעו, כ-300 איש נפצעו, ואדם אחד נהרג. עיקר הנזק היה לבתי העסק ולרכוש פרטי. ב-28 בפברואר הודיעה ארה"ב על סיום המלחמה.

מלחמת המפרץ, הידועה גם כמלחמת המפרץ הראשונה (על-מנת להפריד אותה ממלחמת עיראק המכונה לעתים גם מלחמת המפרץ השנייה), כמבצע סופה במדבר, וכאם כל המלחמות בפי מנהיג עיראק באותה תקופה, סדאם חוסיין, היא מלחמה שהתרחשה מה-2 באוגוסט 1990 ועד ה-28 בפברואר 1991 (מבצע סופה במדבר עצמו החל ב-17 בינואר 1991), ובמהלכה הוקמה, ברשות האומות המאוחדות, קואליציה בראשות ארצות הברית על מנת לתקוף את עיראק בתגובה לפלישתה לכווית. לאחר הפלישה העיראקית לכווית וכיבושה, החלה מועצת הביטחון של האומות המאוחדות בנקיטת סנקציות כלפי עיראק והציבה בפניה אולטימטום. משפג האולטימטום, פתחה קואליציה בראשות ארצות הברית במבצע סופה במדבר שהחל במתקפה אווירית רחבת היקף, ולאחר מכן גם מהלך קרקעי בן 100 שעות במהלכו שוחררה כווית. יש הרואים במלחמת המפרץ, שבאה מיד עם תום המלחמה הקרה והתפוררות ברית המועצות, נסיון של ארצות הברית להציג סדר עולמי חדש בו היא מעצמת העל היחידה.
מלחמת המפרץ

2006

מלחמת לבנון השנייה החלה ב-12 ביולי 2006. במלחמה זו נלחמה ישראל נגד ארגון החיזבאללה שבלבנון ועוד כמה איגודים מולסמים בלבנון.

מלחמה זו הייתה ברובה הפצצות של החזבאללה על מקומות בצפון ישראל.

מלחמה זו פרצה בעקבות חטיפת שלושה חיילים מצה"ל. במלחמה זו לא הייתה מנצחת ובסופה הוחלט על הפסקת אש. בנוסף כוחות החזבאללה הורחקו מדרום לבנון, כך שלא יכלו להמשיך להפגיז את ישראל. במקומם הגיעו למקום כוחות נייטרלים .

מלחמת לבנון השניה
אם יש גן עדן / אייל גולן

מליון כוכבים / עמית פרקש

מלחמת לבנון השנייה הוא השם הישראלי למלחמה שהתנהלה בין כוחות צה"ל לחזבאללה בקיץ 2006 בלבנון ובצפון ישראל. בלבנון מכונה המלחמה מלחמת 34 הימים או מלחמת יולי (בערבית: حرب تموز, תעתיק מדויק: חַרְבּ תמוּז). המלחמה נמשכה 34 ימים, מה-12 ביולי עד הפסקת האש ב-14 באוגוסט, אם כי כוחות צה"ל המשיכו לפעול בלבנון עד ה-1 באוקטובר.[3] המלחמה נפתחה בתקיפה מתוכננת של חזבאללה באזור הגבול, בתקרית שבה נחטפו חיילי צה"ל, במקביל להפגזה ארטילרית כבדה. בעקבות האירוע הגיבה ישראל בתקיפה מסיבית, ראשית מן האוויר ולאחר מכן גם בעזרת יחידות הקרקע שנלחמו עם כוחות החזבאללה בדרום לבנון. במקביל ללחימה נורו אלפי רקטות על יישובי צפון ישראל.

1947

מלחמת סיני פרצה בחודש אוקטובר של שנת 1956. מלחמה זו מכונה גם "מבצע קדש", פרצה כתגובה להתקפות מסתננים ממצרים, ובעקבות התחמשות הצבא המצרי, הלאמת תעלת סואץ וסגירת המיצרים. ישראל תיאמה את פעולותיה עם הכוחות הבריטיים והצרפתיים במלחמה עם מצרים. בעקבות לחץ בין-לאומי ישראל נאלצה לסגת מהשטחים שכבשה במלחמה. מלחמה זו הקנתה לישראל עשר שנות שקט יחסי בגבולותיה, שבהן הצליחה לבסס את הכלכלה

מצגת
כ"ט בנובמבר 1947

מלחמות ישראל

תמונה מלחמת יום העצמאות

1948

מלחמת העצמאות

מלחמת העצמאות, המכונה גם מלחמת השחרור או מלחמת הקוממיות, התחילה ב-30 בנובמבר 1947 – למחרת החלטת האו"ם בדבר חלוקת הארץ לשתי מדינות. בשלב הראשון של המלחמה העימות היה בין ערבים תושבי ארץ ישראל לבין היישוב היהודי. ב-ה' באייר, תש"ח (14 במאי, 1948), עם סיום המנדט הבריטי וההכרזה על הקמת מדינת ישראל, פלשו לארץ צבאות מצרים, ירדן, עיראק, סוריה ולבנון. המלחמה הייתה מלחמת קיום קשה מאוד וגבתה קורבנות רבים. עם סיומה נחתמו הסכמי שביתת נשק עם ארבע מדינות: מצרים, סוריה, ירדן ולבנון, ובהם נקבעו גבולות המדינה (רק חלק מירושלים היה כלול במדינת ישראל). בין הלוחמים הייתה קבוצת מח"ל – מתנדבי חוץ לארץ, מתנדבים יהודיים שהגיעו ממדינות שונות לסייע ליישוב היהודי במאבקו. חיילי המח"ל השתתפו בכל החילות וסייעו בארגון הצבא החדש – צבא ההגנה לישראל. חלקם נפל בקרבות

שיר באב אל ואד
שיר הרעות
מלחמת יום העצמאות
הכרזת המדינה
סרטון הכרזת המדינה

Subtopic

מלחמת העצמאות (שנודעת גם בשמות מלחמת השחרור, מלחמת הקוממיות, מלחמת תש"ח, ומלחמת 1948) הוא השם המקובל (במדינת ישראל), שניתן לעימות הצבאי, שהתנהל בין היישוב היהודי בארץ ישראל, ולאחר מכן מדינת ישראל, לבין ערביי ארץ ישראל ומדינות ערב[3], שפעלו בכוח למנוע את יישומה של החלטת החלוקה של עצרת האומות המאוחדות, ואת הקמת מדינה יהודית (לצד מדינה ערבית) בשטח ארץ ישראל המנדטורית. מקובל לקבוע שהמלחמה החלה מיד לאחר קבלת תוכנית החלוקה של האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 והסתיימה ב-20 ביולי 1949.‏[4] המלחמה הסתיימה בניצחונה של ישראל שהרחיבה גבולותיה מעבר לגבולות שנקבעו למדינה היהודית בתוכנית החלוקה.[5] בהסכמי שביתת הנשק שסיימו את המלחמה הכירו המדינות הערביות הגובלות דה פקטו בגבולות החדשים של ישראל. שיעור האבידות במלחמה בקרב היהודים הגיע לכדי אחוז מכלל אוכלוסיית ההיישוב, עשרות יישובים יהודיים חרבו או ננטשו, העיר ירושלים חולקה בין ישראל לירדן[6] והרובע היהודי כחלק מן העיר העתיקה של ירושלים נותר בשליטת ממלכת ירדן. במהלך המלחמה עזבו את הארץ מאות אלפי ערבים וחרבו מאות כפרים ערביים. לאירועים האלה ניתן על ידי הערבים הכינוי הנכבה (בערבית - "האסון" או "המכה").