by Yasmine Haddad 10 years ago
669
More like this
כפי שלמדנו במיניקורס למידה אינטגרטיבית, שיטת הלימוד העל תחומית היינה שילוב של מספר דיסיפלינריות ונתינת מרחב עבודה לתלמידים לבצע עבודות מחר
זוהי התפיסה השלטת לרוב במערכת החינוך, הלימודים בנויים לפי מקצועות מופרדים שכל אחד בנוי בנפרד בתחומו.
הגשה היינה גישה מיושנת שבה אין קשר בין התחומים השונים, כיום יש רצון להתנתק מגישה זו על מנת ליצור שיעורים בעלי בסיס רחב יותר ומעניין יותר
בתי הספר אמורים להיות סוכנים של שינוי חברתי כך שהחברה מרוויחה מכך שבתי הספר מובילים לשינוי חברתי. כלומר, בתי ספר הם בעצם כלי בידי החברה על מנת לשנות אותה (בתקווה לשינוי חיובי ושיפור).
בפועל, בעקבות התנסות בבתי ספר שונים ברחבי הארץ, בתי ספר אינם משמשים ככלי לשינוי חברתי אלא ככלי לקיבוע חברתי, כלומר בתי ספר מקבעים את הקהילה לאותה רמה חברתית, כלכלית, ואקדמית.
תפיסה העוסקת בפיתוח רפרטואר שלמיומנויות קוגניטיביות שניתן ליישמן לטווח רחב של בעיות.
במיניקורס שלימדתי, למידה מבוססת בעיות ,תהליך הלמידה מתבסס סביב בעיה אחת מרכזית. הבעיה צריכה להיות מהחיים האמתיים. התלמידים צריכים להתמודד עם בעיה שלא נתקלו בה בעבר. התמודדות זו עוזרת לפיתוח כישורים ותהליכים קוגניטיבים. כישורים אלא עוזרים לתלמידים להתמודד עם בעיות שונות בחייהם.
על פי גישה זו יש לעודד את התלמיד להתנסות בכמה שיותר תחומי דעת על מנת שיכול להפיק את המירב מכישוריו, המטרה היא ליצור חברה המכילה אנשים בעלי יכולות מגוונות
השימוש בתכנון לימודי סמוי יכול להתבטא לא רק בספרי לימוד אלא גם בטיולים, משרד החינוך החליט להוציא טיולים לחברון, המספר הסמוי של הטיולים הוא הדגשת השליטה הישראלית בחברון והעמקת הקשר של התלמידים.
אנו בתחום המתמטיקה מבססים רבות את הלימוד על ספרי הלימוד.
הספרים בנויים בצורה הדרגתית והתרגילים ברמת קושי עולה.
למרות זאת אין אנו מלמדים אך ורק עם הספרים אלא משתמשים בהם לצורך הטמעת החומר הנלמד
במהלך תהליך הלימוד, התלמידים אמורים לרכוש ידע או מיומנות מסוימת. השלב הזה, שהינו האחרון בשרשרת התייחסות המערכתית, דווקא הינו החשוב ביותר. השלב הזה חשוב ביותר מכמה סיבות:
1. זה החלק הנבחן ביותר ועל פיו כל שאר החלקי תכנית הלימודים נמדדים
2. המטרה של מערכת החינוך היא לקדם למידה אצל התלמידים
בפועל בשטח, יש פער בין רצונות המערכת והמורה לבין מה התלמידים לומדים בפועל. התייחסות לגישור הפער הזה כמעט ואיננה קיימת בבתי הספר או במערכת החינוך כיום. רוב המורים שצפינו בהם מקבלים תכנית מוכתבת ואותה הם מכתיבים הלאה לתלמידים בלי הבנה כיצד התלמידים לומדים וכיצד להתאים להם את התכנית על מנת למקסם את הלמידה שלהם.
כאשר אני וצוות המיניקורס שלי תכננו את מתווה הלימודים התמודדנו עם הנחיות מלמעלה, כלומר משימה מפורטת עם מדדים ויעדים. היה עלינו להתאים ולגשר בין רצונותינו לבין עמידה ביעדים. המתווה למיניקורס היה כללי ונתן לנו אפשרויות תמרון בין הנושאים השונים.
בשנים האחרונות אנו עדים לשינויים טכנולוגיים רבים . בהתאם לכך גם מעמדו של המורה השתנה. בעבר המורים היו בעלי הידע ותפקידם היה למסור אותו לתלמידים.
כיום, חומר הלימוד נגיש לכל תלמיד לכן תפקידו של המורה השתנה ללא היכר.
בכדי שהמורה יהיה מקצוען בתחומו , לא מספיק שהוא ידע את כל חומר הלימוד אלא הוא צריך להיות מקצוען בכישורי המאה ה-21