by maria papoutsi 9 years ago
1347
More like this
(Πρατίνας από Φλιούντα Πελοποννήσου-θεωρείται ο αναμορφωτής του σατυρικού δράματος και το εισήγαγε στην Αττική. Ίων από Χίο. Όλοι οι τραγικοί ποιητές έγραψαν σατυρικά δράματα. Σώθηκαν μόνο δύο σατυρικά δράματα: Ευριπίδου «Κύκλωψ» (ολόκληρο, χρον. 412 π.Χ.) και Σοφοκλή «Ιχνευταί» (μόνο 451 στίχοι του))
ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ:"ΚΥΚΛΩΨ"
εκπρόσωποι
(Αριστοφάνης: «Ειρήνη», «Σφήκες», «Εκκλησιάζουσες», «Θεσμοφοριάζουσες», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλες» − Νέα Κωμωδία: Μένανδρος κ.ά).
Παρακολουθείστε την κωμωδία: "ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ"
(2000, ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΛΦΩΝ- Εθνικό Θέατρο)
Η τραγωδία αναπτύχθηκε τον 5ο π.Χ αιώνα στην Αθήνα. Εκεί, εκτός απο τις κατάλληλες κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες , κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό ευνοούσε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την ελεύθερη έκφραση των απόψεων, το διάλογο και την αντιπαράθεση. Μαλιστα, την εποχή εκείνη, η Αθήνα ήταν σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο με μεγάλη ισχύ.
εκπρόσωποι:
(Θέσπις, Χοιρίλος ο Αθηναίος, Επιγένης από Σικυώνα, Πρατίνας από Φλιούντα Πελοποννήσου, Φρύνιχος ο Αθηναίος, Αισχύλος (525-456 π.Χ.), Σοφοκλής (496-406 π.Χ.), Ευριπίδης (485-406 π.Χ.), Νεόφρων από Σικυώνα, Ίων από Χίο, Αχαιός από Ερέτρια, Αγάθων από Αθήνα, Ιοφώντας και Αρίστωνας (γιοι του Σοφοκλά), ο τύραννος Κριτίας, ο νεότερος Σοφοκλής, ο νεότερος Ειριπίδης, Καρκίνος κ.ά.)
Παρακολουθείστε την τραγωδία:"ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ"
(2002, ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ- Εθνικό Θέατρο)