by חגית גבאי 2 years ago
235
More like this
ביבליוגרפיה:
בירנבוים, מ. (2007). הערכה לשם למידה ומאפייני תרבות בית ספרית המעצימים אותה. הד החינוך, 81 (7), 40 – 46.
קימרון, ה' (2013). הערכה לשם למידה בכיתה, קהילת למידה מקצועית בית-ספרית והזיקות ביניהן. חיבור לשם קבלת תואר דוקטור לפילוסופיה. אוניברסיטת תל אביב: תל אביב.
סבר, ר. (תשנ"ח) להתיידד עם נתונים- נתוני הערכה כמשאב בית- ספרי וכמשאב עירוני, עיונים בחינוך, 3 (1), עמ' 9-52.
שנטמן, ל. (2022). מזיזים את המחוג. משרד החינוך. https://edu.gov.il/sites/merkaz/Districtplans/meaningful-learning/Pages/a-meaningful-learning-first.aspx
קשת-מאור, ג' (2017). הוראה דיפרנציאלית במאה ה-21. בתוך: נ' מנדל-לוי (עורכת). שווים: תמיכה בית ספרית בשוויון הזדמנויות (עמ' 12-7). מכון אבני ראשה.
פרידמן, י. (2005). מדידה והערכה של תכניות חברתיות וחינוכיות. מכון הנרייטה סאלד.
אדר, ל. (1981). ההוראה בכיתות הטרוגניות דו"ח הסמינר שנערך במסגרת הסכם התרבות ארצות- הברית -ישראל 1979-1981. משרד החינוך והתרבות.
ריץ', י. ובן-ארי, ר. (1994). שיטות הוראה לכיתה ההטרוגנית: תלות גומלין בין הכיתה לבין בית הספר כמוסד, רכס, 249-223.
שרן, ש., ושרן, י. (1976) הוראה בקבוצות קטנות. הוצ' שוקן, ירושלים. עמ' 11 - 43.
B.S. Bloom, (ed), Taxonomy of Educational Objectives, The classification of educational goals, Handbook 1: Cognitive Domain by a Commity of College and University Examiness Longman', Green and Co, N.Y., London, Toronto, 1956.
רפלקציה- שירן שניידר
"במקום לחפש את הקבוע והבלתי משתנה, יש לחפש את שניתן לשינוי ולעצב את הדרכים בהן ניתן ליצור אותו". (פרופ' פוירשטיין)
משפט זה חיבר אותי מאוד לתפקידי כמורה במערכת החינוך ובעיקר כמחנכת הרצון לצאת מהקופסא ללמוד וללמד דברים חדשים כל הזמן. בנוסף כרכזי הערכה, תפקידנו הוא להוביל את תרבות ההערכה, להטמיעה במוסד ולסייע בקבלת החלטות פדגוגיות וארגוניות מבוססות נתונים. כשהתחלתי בהכנת העבודה הרגשתי לחוצה מאוד ואף מבולבלת משום שלא הכרתי את התוכנה של ה-: mindomo ולא ידעתי מה לצקת לתכנים ובכלל מאיפה להתחיל. התחלתי לרשום בראשי פרקים את כל הנושאים שלדעתי קשורים לנושא "הערכה", תוך התייחסות למחוון, לשיעורי הקורס שלנו ולחיבור לקורסים אחרים ולמטלות הקורס. כל אלה עזרו לי ומיקדו אותי בבניית העבודה.
למדתי את התוכנה תוך כדי ההתנסות וככל שהתקדמתי בעבודה וחוויתי הצלחות בשימוש התוכה נהניתי יותר מתהליך כתיבת העבודה. שמחתי ללמוד ולהעשיר את עולמי וללא ספק אמשיך להתנסות ולהשתמש בתוכנה גם בעתיד. תודה לך על ההזדמנות להכיר בה.
כתיבת העבודה הדגישה לי יותר את החשיבות של תפקיד הרכז. כמו כן, העבודה בתוכנה הזאת, כמו בדומה למפות חשיבה שונות, הציגו לי בצורה מסודרת וברורה את הדברים. הרבה יותר קל לי לקרא מפה מאשר מלל.
המפה שיצרנו לצורך עבודת הסיכום תשמש אותי בשנה הבאה לצורך לימוד התפקיד רכז הערכה. ניתן יהיה להציגה למנהלת ולעשות בה שימוש מעבר. בכל עת אוכל להוסיף או להתמקד בנושא אחר במפה.
הקורס, כמו כן המטלה ומטלות נוספות בקורס סייעו לי רבות להבין אודות התפקיד ודרישותיו. למדתי רבות והפכתי ללומדת עצמאית.
רפלקציה- חגית גבאי
"במקום לחפש את הקבוע והבלתי משתנה, יש לחפש את שניתן לשינוי ולעצב את הדרכים בהן ניתן ליצור אותו". (פרופ' פוירשטיין)
המשפט חיבר אותי הן לתפקידי, כרכזת הערכה, והן לעבודת הסיכום. תפקידנו הוא להוביל את תרבות ההערכה, להטמיעה במוסד ולסייע בקבלת החלטות פדגוגיות וארגוניות מבוססות נתונים. הגדרת התפקיד הינה רחבה, חדשה עבורי ומאתגרת. כשהתחלתי בהכנת העבודה הייתי מבולבלת משום שלא הכרתי את התוכנה של ה-: mindomo ולא ידעתי מה לצקת לתכנים. התחלתי לרשום בראשי פרקים את כל הנושאים שלדעתי קשורים לנושא "הערכה", תוך התייחסות למחוון, לשיעורי הקורס שלנו ולחיבור לקורסים אחרים ולמטלות הקורס. כל אלה מיקדו אותי בעבודה.
למדתי את התוכנה תוך התנסות ונהנתי מאוד מתהליך כתיבת העבודה בתוכנה הזאת. למדתי והעשרתי את עולמי וללא ספק אמשיך להתנסות ולהשתמש בתוכנה גם בעתיד. תודה לך על ההזדמנות להכיר בה.
כתיבת העבודה חידדה לי עוד יותר את החשיבות של תפקיד הרכז. בנוסף, העבודה בתוכנה הזאת, כמו בדומה למפות חשיבה שונות, הציגו לי בצורה מסודרת וברורה את הדברים. נוח לי הרבה יותר לקרא מפה מאשר מלל.
המפה שיצרנו לצורך עבודה הסיכום תשמש אותי גם בשנה הבאה ותהיה לי לעזר במילוי תפקידי כרכזת. אוכל להציגה למנהלת ולעשות בה שימוש מעבר. בכל עת אוכל להוסיף או להתמקד בנושא אחר במפה.
הקורס, כמו כן המטלה ומטלות נוספות בקורס סייעו לי רבות להבין אודות התפקיד וללא ספק גם בתפקידי כרכזת. למדתי רבות והפכתי ללומדת עצמאית.
כמה דוגמאות מבית ספרנו בהם התחברנו לתוכנית.
לפני מספר שנים השתלמנו בבית ספרנו בהשתלמות של "קהילה לומדת" בה מספר אנשי צוות הדריכו. בינהן המנהלת ושתי מורות. כל איש צוות הדריך קבוצה של עד 10 מורות וההתמקדות הייתה : לשתף בהצלחות , לזהות את החוזקות שלנו, לחפש פתרונות לדילמות שונות שנחשפנו אליהן.
בנוסף באותן שנים קיימנו (מורות ומנהלת) מעגלי שיח, כאשר בכל מעגל נכחו נציגים מכל שכבות הגיל (א-ו). במעגלים הילדים שיתפו ברצונות שלהם, בחלומות שלהם, בקשיים ובמחשבות. לאחר מכן המורה המנחה סיכמה את הדברים והעלנו לדיון בהשתלמות. לאור השיתוף השתנו מספר דברים בבית הספר כמו:צבעי החולצות, דרכי ההוראה, ודגש על הילדים ה"שקופים".
למידה מכישלונות היא ענין מקובל. למידה מהצלחות היא דבר שאנו פחות מורגלים להשתמש בו. קשיים הם דרך ללמידה ולהתייעלות . למידה מהצלחות זוהי למידה המעוררת אופטימיות ורצון להמשיך וללמוד.
התכנית כוללת שלוש מתודות השלובות זו בזו:
המתודה הראשונה - "למידה מהצלחות העבר - מתקיימת סדנת למידה של מורים שעניינה זיהוי הצלחות בעשייתם בדרך של "הרהור ותהייה" הבאים לזהות את העשיות שאפשרו את ההצלחה.
המתודה השנייה - "המסע בעקבות שאלת למידה" – המתודה הזאת נועדה לפתח עשייה חינוכית בהתאם לאתגרים שבית-ספר מציב לעצמו, המוצגים כ"שאלות למידה".
המתודה השלישית - "למידה על למידה: זיהוי דפוסי הלמידה הבית-ספרית והנחלתם" נועדה לזהות ולפתח את דפוסי הלמידה המשותפים והמתמשכים של בית- הספר.
1. פורמט החקר של "מסע הלמידה מהצלחות". הפורמט מכיל עשרה שלבים של תהליך החקר:
- תיאור הקונטקסט הארגוני.
- איתור הצלחה ראויה ללמידה וזיהוי תחום ההצלחה.
- תיאור תמציתי של ההצלחה במונחים של "לפני ו"אחרי".
- זיהוי התוצרים החיוביים של ההצלחה.
- זיהוי של תוצרי לוואי שליליים ושל מחירי ההצלחה.
- בחינת השאלה האם אמנם מדובר ב"הצלחה" המצדיקה המשך למידה.
- פירוט הפעולות שהביאו להצלחה.
- איתור נקודות המפנה בין המצב "לפני" לבין המצב "אחרי.
- הפקת עיקרי הפעולה שביסוד העשייה שהביאה להצלחה בשלב 7.
- זיהוי סוגיות בלתי פתורות להמשך הלמידה
2. למידה דרך שיח רפלקטיבי של "הרהור ותהייה" בקבוצה המורכבת משותפים "בעלי עניין" שונים - הלמידה מהצלחות מושתתת על שיח רפלקטיבי בקבוצת עמיתים המורכבת משותפים שונים שהם כולם "בעלי עניין" )stakeholders )ישירים או עקיפים ביחס לסיפור ההצלחה.
3. הבניית תיעוד ההצלחה - על מנת לתרגם את ה"מסע" של תהליך החקר פותחה ה"תבנית לתיעוד הצלחות".
ליצור תשתית להתחדשות של חדר המורים באמצעות:
1. למידה משותפת מתמשכת בבית-הספר.
2. גיבוש הצוות החינוכי.
-קיים פספוס לימודי בשל יציאה בזמן השיעורים. מה שעלול להוביל להורדת ההישגים.
-אין מעקב אחר שיפור/שינוי הטיפול על הילד,משום שקשה לעקוב אחר התוצאות.
- ילדים שלא מקבלים עלולים לחקות התנהגות שלילית על מנת להיות זכאי לקבל טיפול.
- הטיפולים תורמים לשיפור האלימות של הילד וזה בא לידי ביטוי בשיפור האקלים הבית ספרי.
- הטיפולים תורמים לשיפור ההישגים הלימודיים, משום שהילדים מקבלים מענים רגשיים וחברתיים התורמים להם להתפנות ללמידה.
- יציאה לטיפולים מאפשר למורים ללמד עם מספר מועט יותר של תלמידים ולתת מענה ליותר ילדים בשיעור.
- התלמידים יוצאים על חשבון שיעורים מקצועיים ומפספסים חומר.
- אין שת"פ בין המטפלים החיצוניים לצוות החינוכי ולהורים.
- המענים הרגשיים הם לתקופה קצרה, של מחצית . אין זה מספק מענה מספק.
- לא כל הילדים הזקוקים לטיפול רגשי יכולים לקבל משום שיש מכסה לכך.
-קבלת מענים רגשיים לילדים ע"י הצוות הטיפולי.
-קבלת טיפולים רגשיים ללא עלות.
- קבלת מענה לקשיים לימודיים ע"י מורות להוראה מתקנת.
- קבלת תחליפים לחוגים ע"י טיפולים רגשיים בכלבים, אומנות וכו' לילדים שאין ביכולתם של ההורים לממן זאת. (קבלת הזדמנות שווה).
- שיתוף פעולה בין בית הספר למתנ"ס השכונתי ולמעון לנשים מוכות. שיתוף הפעולה כזה מסייע להורים, לתלמידים ולצוות.
S
חזון בית ספר "ניצנים"
יטפח בוגרים מאושרים, לומדים עצמאים ובעלי חשיבה ביקורתית.
יחנך לאהבת האדם הארץ והמדינה, למסורת ולתרבות עם ישראל.
יפתח בוגרים תורמים, יוזמים ואחראים.
ישאף לקדם מצוינות רב ממדית תוך מיצוי חזקות התלמידים.
יעודד ויקדם יוזמות של כל קהילת בית הספר
חזון בית ספרנו , כמו ה"אני מאמין", מתאים לעבר הבית ספרי. ראוי לדעתנו להתאימו לצוות ולתלמידים ולהעריך לחדשו. אנחנו מציעות להקים צוות המורכב מהמנהלת, מורים ותלמידים ולכתוב את ה"חזון" הבית ספרי.
אני מאמין בית-ספרי:
אנו רואים עצמנו מחויבים לתת מענה לצרכיה של אוכלוסיית התלמידים המגוונת שלנו ומאמינים שלכל תלמיד יכולות וכישורים שניתן לחזקם ולקדמם.
אנו דוגלים בפיתוח אקלים המטפח נורמות התנהגות המביאות ליחס של כבוד והתחשבות בצרכים הייחודים של כל באי ביה"ס.
אנו דואגים שכל תלמיד ותלמיד יחוש תחושת מוגנות בין כתלי בית הספר.
אנו רואים עצמנו כשליחי חינוך במדינת ישראל ומחויבים להעמיק ולבסס את שורשי התלמיד במסורת ובמורשת היהודית-ציונית תוך העמקת המחויבות לערכי הדמוקרטיה.
השנה בחרנו, שירן ואני, להתמקד במהלך ימי ההערכות לשנת תשפ"ג בהצעה להכנת "אני מאמין"חדש המתאים להרכב החדש בבית ספרנו. ישנם מורים חדשים ומנהלת חדשה. ה"אני מאמין" הקיים הינו לפני יותר מעשר שנים ויתכן שלא מתאים יותר והוא אינו מגיע מהצוות הנוכחי.
שירן ואני החלטנו להתמקד בכמה נושאים:
המודל "איתי, לידי במרחב" , ופירושו: איתי" - קבוצת ילדים לומדת בהנחיית מבוגר (מורה), בתיווך משאבי הוראה מגוונים: חוברת עבודה, דפים לתרגול, משחקים מקדמי למידה, פעילויות יצירה, תנועה וכו' תוך התייחסות למגוון סגנונות הלמידה. שמיעתי , תנועתי ומוטורי .
"לידי" - קבוצת למידה עצמאית ליד המורה - קבוצת ילדים לומדת/מתרגלת באופן עצמאי. הילדים מתרגלים נושאים שכבר למדו והם יכולים להתנהל לבד מבלי לפנות למורה. גם תרגול זה לא חייב להיעשות בחוברת העבודה והוא יכול לכלול משחק, יצירה וכדומה. (בדרך כלל כרבע מילדי הכיתה. ניתן ליצור שתי קבוצות לידי כדי למנוע עומס במרחב).
"במרחב" – למידה מונחית בחירה – שאר ילדי הכיתה, אלו שלא איתי ולידי, עוסקים בפעילויות במרכזונים/תחנות המוצבים במרחב (בדרך כלל כמחצית מילדי הכיתה. אם יוצאות מספר כיתות מומלץ לפרוש את המרחב למספר מוקדים, ככל שמתאפשר )
גם במרחב יכולות להיות פעילויות חובה, אותן התלמיד צריך לבצע במהלך היום/השבוע ופעילויות רשות. לאחר פרק זמן של למידה, מתבצעת החלפה בין הקבוצות. כאשר מבנה זה מתקיים פעמיים ביום, במהלך כל השבוע, זוכה כל ילד לגיוון בקבוצות הלמידה ובדרכי הלמידה.
הצעה לתוכנית עבודה
יכולת מקצועית:
§ ידע ומומחיות בתחום שיטות כמותיות ואיכותניות
§ היכרות עם כלי הערכה מגוונים
§ ידע ויכולת לשלב בין הערכה מסורתית וחלופות בהערכה
§ ידע ביצירת כלי הערכה תוך התייעצות עם מומחים חיצוניים
§ שליטה בקריאת דוחות, כתיבת דוחות ניתוחם והצגתם
§ יכולת לעבד ולנתח מידע בצורה בהירה
§ יכולת להציג מידע בצורה בהירה
§ שליטה במערכות מידע ממוחשבות, בחיפוש באינטרנט, באקסל, במנב"ס וכד'
יכולת בין-אישית:
§ תקשורת בין אישית גבוהה
§ יכולת לתת משוב וליצור יחסי אמון
§ כישורי הנחיה והדרכה
§ יכולת שיתופיות – לשתף, להשתתף ולהיות שותף
יכולת אישית:
§ כושר מנהיגות וניהול, יכולת להוביל צוות
§ כושר אנליטי גבוה
§ חריצות ומסירות
עפ"י ראמ"ה תפקידי הרכז הם:
הערכה חלופית מהי?
1.הערכה עצמית אוטונומית- הערכה שמבוצעת בידי הסגל ובאה לשרת את צורכי בית הספר. הערכה מעצבת
2. הערכה עצמית מוכתבת- גורמי חינוך חיצוניים מבקשים מבית הספר להעריך את עצמו עפ"י קריטריונים מוכתבים.
3. סיכום וולנטרי- בית ספר יוזם הערכה, מבצע אותה ומעביר לגורמי חוץ.
4. סיכום בירוקרטי- הערכה שבה גורם חיצוני יוזם ומבקר.
5. ייעוץ- הערכה שהוזמנו ע"י המוסד , בוצעו ע"י גורמי חוץ ומשמשים את צורכי המערכת.
6. הכוונה- הערכה שנעשית ע"י מומחה מטעם גורמים חיצוניים מבית הספר.
7. מחקר- הבאת גורם זר לבדוק היבט או חידוש שהונהג בבית הספר כדי לפרסם את הממצאים.
8. פיקוח- המפקח מגיע לבית הספר, מבצע בדיקה ומנסח המלצות.
הערכה מסכמת ומעצבת
הערכה מסכמת טמעצבת
הערכה חיצונית: נעשית על ידי גורם חיצוני למוערך
הערכה פנימית: נעשית על ידי גורם פנימי למוערך (יחידת הערכה פנימית)(נבו, 1989)
הל"ל-מנוחה בירנבוים
סרטון- הערכה חלופית
הסבר
הערכה מעצבת- מטרתה לספק משוב לשם שיפור.
הערכה מסכמת- לצורכי בחירה בין אלטרנטיבות והסמכה, כמו תעודת בגרות ופסיכומטרי.
Assessmentהערכה
הערכה היא תהליך הקובע את מידת השגתן של מטרות חינוכיות שנקבעו מראש. (טיילר 1950)
הערכה היא תהליך של זיהוי, הפקה והספקת מידע שימושי לצורך קבלת החלטות. ( קרונבך 1963 ;סטפלבים 19)
הערכה היא תאור שיטתי של אובייקטים חינוכיים ושפיטת ערכם (נבו, 1989)
במקום לחפש את הקבוע והבלתי משתנה, יש לחפש את שניתן לשינוי
ולעצב את הדרכים בהן ניתן ליצור אותו- פרופ' פוירשטיין
בית ספר "ניצנים" הינו בי"ס יסודי הנמצא בשכונת נווה חיים בחדרה . מונה 20 כיתות לימוד בשכבות א'-ו' ובו 517 תלמידים. בית הספר דוגל במתן מענה עפ"י חזקות וצרכי התלמיד מתוך ראיית הפרט והכלל, קבלת האחר, שיח מכבד וסובלנות. בבית הספר קיימת הנהגת תלמידים, הנהגה ירוקה, תכנית קר"ב, סביבה נערכות פעילויות סביב כישורי חיים ומפתח הלב. בפן הפדגוגי נערכים שינויים באופן הלמידה וההוראה בכיתות מתוך רצון לשפר את הקיים ולתת הזדמנות שווה ללמידה מיטבית.