by yossi grosman 12 years ago
840
More like this
משה קבל תורה מסיני
ומסרה ליהושע
יהושע מסרה לזקנים
זקנים מסרוה לנביאים
ונביאים מסרוה לאנשי כנסת הגדולה
בישראל הוחלט להקים מדינה יהודית
יהדות היא דת המתבססת על ספר התנ"ך ולכן, התפיסה הדתית יהודית היא אחד מן הסמלים של המדינה
סמל המדינה הכיל בסופו של דבר, שלושה מרכיבים
א. מנורה, שהיוותה לרבים סמל יהודי מסורתי, סמל לעבר הלאומי ולמאבקי העם היהודי על חירותו, וכן המשכיות מן העבר אל העתיד. לאחדים היתה המנורה גם סמל חילוני - אור והצלה שבאו לביטוי בהחזרתה של המנורה אל המדינה, מן הגלות
ב. משני צדדיה עוטרה המנורה בשני עלי זית - סמל לשלום, ולשאיפה לשלום
ג. מתחת למנורה נכתבה המילה "ישראל"- תמצית הרעיון הלאומי.
שלושה מרכיבים אלו משקפים את הערכים, המורשת והתרבות
אשר מקבלי ההחלטה שאפו לראות במדינה החדשה
כמעט שנה וחצי לאחר אסון הכרמל, יעניק הבוקר (ראשון) שרות בתי הסוהר בטקס חגיגי עיטורי צל"ש למשפחות 37 מאנשיו שנספו בשריפה. הטקס הטעון, שייערך בנוכחות השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', נציב שב"ס והמשפחות השכולות, יתקיים על רקע ההתנגדות של ארגון "יד לבנים" למתן העיטורים - ולאחר שהוחלט להעניק את העיטור רק לנספים ולא לניצולים מהאסון.
רחל אלגבסי, בת זוגה של סגן גונדר פביולה בוהדנה, מפקדת מחלקה בקורס הצוערים שנספו בשריפה, לא תגיע לטקס שיתקיים היום. "אני משמיעה את קולה של פבי, שלא הייתה מוכנה לקבל צל"ש בלי שהפקודים שהיו על האוטובוס, וניצלו, יקבלו", אמרה. "כמפקדת, פבי הקפידה לשמור על ערכים, בראשם טוהר המידות. אין לי שום טענה למשפחות הסוהרים שמקבלות את הצל"שים. אבל מהמקום של מפקדת, אני לא מאמינה שהיא הייתה מסכימה לקבל את הצל"ש". לדברי אלגבסי, גם לאנשי שב"ס שירדו מהאוטובוס וניצלו, מגיע לקבל צל"ש. "הם לא ירדו מהאוטובוס לפני כולם. הם ירדו כשכולם ירדו. גם בחיים שלהם היום הם לא מלקקים דבש. ציפיתי ממקבלי ההחלטות שיכירו בכך".
"אני לא מאמינה שהיא הייתה מסכימה לקבל את הצל"ש". רחל אלגבסי (צילום: עומר מירון)
את ההחלטה להעניק צל"שים, ולהעניקם לנספים בלבד, קיבלה ועדת העיטורים של שב"ס, אליה הצטרפו גורמים חיצוניים כגון אלופים בצה"ל, נציבי שב"ס בעבר ואנשי רוח. התלבטות בפניה עמדה הוועדה הייתה האם ראוי להעניק צל"ש גם לשלושת אנשי שב"ס אשר ניצלו מהאסון. הוועדה המליצה לנציב שב"ס, רב-גונדר אהרון פרנקו, להעניק את הצל"שים אך ורק לנספים - בדומה להחלטה שהתקבלה במשטרת ישראל ובשרותי הכבאות.
כך, בחודש אפריל לפני שנה, העניקה המשטרה צל"שים לשלושת השוטרים שנספו באסון, תת-ניצב אהובה תומר, ניצב-משנה ליאור בוקר וסגן-ניצב איציק מלינה - לאחר שבג"ץ דחה את עתירת משפחות הסוהרים שנספו, אשר ביקשו לדחות את הענקת העיטורים עד לסיום חקירת מבקר המדינה. גם בשרותי הכבאות העניקו עיטור לשלושת הכבאים אשר נהרגו בכרמל, אורי סמנדייב, דני חייט והנער המתנדב אלעד ריבן. הוועדה קיבלה את ההחלטה תוך התחשבות בעובדה כי באזור נכחו ביום האסון גם גורמי שב"ס נוספים, בהם סגל בית הסוהר "דמון" - אותו אוטובוס הסוהרים היה בדרכו לפנות לפני שנלכד באש - וכן אנשי היחידות המיוחדות של שב"ס שסייעו בפינוי.
גורם נוסף שהתנגד בתוקף להענקת העיטורים הוא ארגון יד לבנים, שאף שקל לעתור לבג"ץ בניסיון למנוע את המהלך. לדברי יושב ראש הארגון, אלי בן שם, ההחלטה להעניק את העיטורים למשפחות הנספים התקבלה בקלות ראש, והיא פוגעת בכבודם של חללי צה"ל ובני משפחותיהם שלא זכו לעיטור. ביום שישי האחרון החליט בן שם שלא לפנות לבג"ץ, לאחר שקיבל הבטחה ממנהל לשכת ראש הממשלה, גיל שפר, כי תוקם ועדה שתאחד את הקריטריונים למתן עיטורי מופת לכל כוחות ביטחון ללא הבדל. "אני מודה לראש הממשלה על החלטתו האמיצה והרגישה. טוב שנהג כך", בירך בן שם על ההחלטה.
לפני כחודש קיבלו משפחות 37 הנספים הודעה, לפיה הוחלט להעניק ליקיריהם את הצל"ש. ויקי אלוש-לנסקי, אחותה של טניה לנסקי שנהרגה באסון הכרמל, הביעה סיפוק מההחלטה. "אנחנו שמחים שמה שהבטיח לנו הנציב לפני שנה, אכן מתקיים", אמרה לנסקי לוואלה חדשות. "מאז האסון אנחנו בעיקר שורדים. הזמן שעובר רק הופך את זה ליותר קשה. כששמענו על ההחלטה אמרנו לעצמנו שגם למשפחות מגיע צל"ש, על מה שעברנו בשנה האחרונה".
מדינת ישראל תהא פתוחה לעלייה יהודית ולקיבוץ גלויות
מדינת ישראל תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה
מדינת ישראל תהא מושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל
מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין
מדינת ישראל תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות
מדינת ישראל תשמור על המקומות הקדושים לכל הדתות
מדינת ישראל תהיה נאמנה לעקרונותיה של מגילת האומות המאוחדות
עקרונות אלה מבססים את הגדרת אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית
שופט העליון סלים ג'ובראן סירב לשיר את ההמנון הלאומי כמו בכל טקס ממלכתי, נעמדו היום הנוכחים בסיום טקס השבעתו של נשיא העליון החדש אשר גרוניס, לשירת ההמנון. אך מתברר שלא כולם הצטרפו לשירה - השופט סלים ג'ובראן תועד כששפתיו חתומות. מקורבים לשופט מסבירים כי מדובר בנושא "רגיש מאוד", גורמים פוליטיים: לא סביר ששופט עליון לא ישיר את ההמנון
תגובה
שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין יוצא היום (ה') להגנתו של השופט סלים ג'ובראן, זאת לאחר הסערה הציבורית שהתעוררה נגדו כשבחר שלא לשיר את המנון המדינה בטקס השבעתו של נשיא בית המשפט העליון הנכנס, אשר גרוניס.
השופט רובינשטיין טען במכתבו כי הפגיעה בשופט ג'ובראן הייתה "בלתי מוצדקת". לדבריו, "הנני נמנה על המאמינים כי ההמנון הלאומי, התקווה, הוא המנון ראוי למדינת ישראל, המשקף את הכמיהה היהודית לציון ולהיות עם חופשי בארצנו, ואין מקום להחליפו. האזרחים הלא יהודים צריכים לכבד את ההמנון, לעמוד בעת היותו מושר, וכך נוהגים קצינים לא יהודים בצה"ל, במשטרה ובשירות בתי הסוהר, המצדיעים כמקובל בעת שירת ההמנון".
עם זאת, השופט רובינשטיין טוען כי "אין לדרוש מן האזרחים הערבים לשיר מלים שאינן מדברות אל לבם ואינם משקפות את שורשיהם. גם לשכל הישר מקום במחוזותינו. כמובן, מי מתוכם שמצטרף לשירה תבוא עליו ברכה, אך יש להשאיר זאת להכרעה אישית".
סמלי המדינה מייצגים את הערכים ואת המורשת היהודית של האומה היהודית בארץ ישראל, במדינת ישראל. סמלים אלו עולים בקנה אחד עם הגישות השונות למדינה יהודית.
•הדגל - דגלה של מדינת ישראל - שני פסי תכלת ומגן דוד בצבע תכלת במרכזו על רקע לבן, מהווים מאפיין יהודי בולט. מגן דוד זהו אחד הסמלים היהודיים הבולטים והידועים בעולם, צבעי הדגל וכן שני פסי התכלת נקבעו בשל צבעי הטלית. דגל זה היה דגלה של התנועה הציונית. דוד וולפסון, מראשי התנועה הציונית, יזם את הרעיון לשלב בדגל את מגן הדוד, שגם הוא סמל יהודי מסורתי.
•המנון - התקווה הייתה ההמנון של התנועה הציונית. היא מבטאת את הכיסופים (געגועים, כמיהה, רצון חזק) של העם היהודי לשוב לציון ואת הציפייה לקבל עצמאות מדינית בציון לדוג': "להיות עם חפשי בארצנו, ארץ ציון ירושלים".
•סמל המדינה - המנורה ועלי הזית - כסמל המדינה נקבעה מנורת בית המקדש כפי שהיא חקוקה בשער טיטוס שברומא. לאחר חורבן בית שני הוענק למנורה ערך סמלי רב. מחוץ לגבולות ארץ ישראל המנורה היא סמל יהודי מובהק. בתוך גבולות א"י המנורה מסמלת את התקווה לבניית בית המקדש.
ספרי כתובים
ספרי אמ"ת
תהלים
משלי
איוב
חמשת המגילות
שיר השירים
רות
איכה
קהלת
אסתר
דניאל
עזרא
נחמיה
דברי הימים