Categories: All - פסיכואנליזה

by גל כהן 7 years ago

610

מפת חשיבה - פרויד

תאוריית המודל המבני של זיגמונד פרויד עוסקת במבני הנפש: הסתמי, האני והאני העליון. בניגוד למודל הטופוגרפי, המודל המבני מדגיש את המאבק התמידי בין רשויות נפשיות נפרדות. האני העליון, המתפתח מגיל שלוש, כולל את המצפון והאני האידאלי, המנחים את הפרט לגבי מה אסור ומה רצוי.

מפת חשיבה - פרויד

מפת חשיבה- פרויד

המודל המבני(חלקי הנפש)

על פי זיגמונד פרויד קיימים שלושה מבנים המארגנים את חיי הנפש שידועים בתור המודל המבני שלו. המודל המבני של פרויד בנוי מהסתמי, האני, האני העליון. המודל המבני, בניגוד למודל הטופוגרפי שקדם לו, אינו מתאר את הנפש במונחים של אזורים או שכבות טופוגרפיים (מודע, לא מודע וסמוך למודע) אלא במונחים של רשויות נפשיות נפרדות הנמצאות במאבק תמידי על השליטה בנפש והתנהגות האדם

האני העליון(הסופר אגו)

האני העליון (הסופר אגו) - האני העליון מתחיל להתגבש החל משנת החיים השלישית.

האני העליון בנוי משני חלקים:

א. המצפון - מלמד מה אסור לעשות. אם בכל זאת נבצע משהו בניגוד לכללי המצפון - נחוש תחושת אשמה.

ב. האני האידאלי - מלמד מה רצוי לעשות. אם לא נעמוד בסטנדרטים שהוא מציב - נחוש רגשי נחיתות.

מכיוון שאנשים חיים בתרבויות שונות, האני העליון שלנו עשוי להיות שונה משל אחרים.

האני (אגו)

האני(אגו)- רוב האגו נמצא במודע. האגו אחראי על כל תהליכי החשיבה וקבלת ההחלטות של האדם בחיי היום יום. האני מתחיל להתגבש משנת החיים השנייה.


הסתמי(איד)

הסתמי (איד)- האיד הוא מולד והוא על פי פרויד הדחף הבסיסי ביותר של האדם. התינוק נולד כשכולו איד. בתוך האיד יש אנרגיות רבות שמחפשות סיפוק. הסיפוקים הם: רעב, צמא ושמירה על חום גוף והיכולת של התינוק בשלביו הראשונים היא בגדר שאיפה לסיפוק צרכים בלבד.

מהלך חייו של פרויד

זיגמונד פרויד היה פסיכולוג ונוירולוג יהודי אוסטרי. הוא נחשב לגדול הפסיכולוגים של אסכולת הפסיכואנליזה, היה אחד ההוגים החושבים ביותר בתחום תורת האישיות והוא אחד המדענים המשפיעים ביותר של המאה ה-20. לפי שיטתו של פרויד כל שלב של התפתחות הפרט קובעת את עתידו. בתאוריה שלו, ישנם חמישה שלבים של התפתחות, מלידה ועד תום ההתבגרות. בנוסף, פרויד הבחין כי שיחה עם מטופלים עשויה לערר זיכרונות ולשחרר רגשות ובכך להביא להקלה בתסמינים גופניים. 

מנגנוני הגנה (שלו ושל אנה ביתו)

מנגנוני הגנה הם קבוצת תהליכים נפשיים שתפקידם להגן על הפרט ממודעות

 לרגשות שליליים ובייחוד מחרדה.

את המונח טבע פרויד, אבי הפסיכואנליזה, בעקבות אבחנותיו על ההיסטוריה

עידון

עידון- מנגנון זה לעומת כל השאר הוא מנגנון הגנה חיובי אשר מראה על התמודדות נכונה ובריאה

התקה

התקה היא העברת דחפים המכוונים לאדם מסויים אל אדם אחר מתןך החשש שיש ברגשות אלה באני הפנימי.

הדחקה

הדחקה- היא מנגנון ההגנה המשמעותי ביותר. זה תהליך אוטומטי בלתי מודע של העברת מידע מטריד מהמודע אל התת מודע. מנגנון נפוץ המתבסס של שכחה או התעלמות מתכנים מאיימים.

פיצול אישיות

פיצול אישיות- מנגנון של פיצול אישיות מאפיים בעלי הפרעות אישיות אשר תפיסתם את האחר עשויה להשתנות באופן קיצוני תוך זמן קצר והם נוטים לשייך לאנשים מסוימים רק תכונות חיוביות ולאחרים שליליות.צת


נסיגה

נסיגה-  הנסיגה מציעה בריחה מן המציאות ללא צורך בעיוות תפישתי. בתהליך זה נסוג האדם הבוגר ממצבים חברתיים או בין אישיים ומחליף את מתחיו של העולם החיצוני בעולם של פנטזיה פנימית. אנשים המשתמשים במנגנון ההגנה הזה באופן רצוני ומבלי להפגין שיטות נוספות להתמודדות עם חרדה

השלכה

השלכה- האדם המשליך חווה תחושות פנימיות כאילו הן שייכות לאחר. בצורתו הבריאה, מאפשר מנגנון זה לחוש אמפתיה כלפי אדם אחר.

הכחשה

הכחשה- ההכחשה מאפשרת לתוכן המאיים לעלות למודע, אך מלווה אותו בטענה המציינת שהתוכן אינו נכון. נהוג לחשוב על מקורו של מנגנון ההכחשה בתקופת הינקות והילדות המוקדמת, כאשר הילד מאמין שכל עוד הוא אינו מכיר בקיומה של מציאות כלשהי, הרי שזו אינה מתרחשת באמת.

הפסיכואנליזה

פסיכואנליזה היא אסכולה תאורטית וטיפולית חשובה בפסיכולוגיה אשר פתוחה בתחילת המאה העשרים על ידי זיגמונד פרויד.

תחום העניין של הפסיכואנליזה הוא "תורת האישיות" כלומר, מבנה האישיות של האדם. פרויד הבחין שקיים קשר בין הגוף לנפש והשניים מקיימים ביניהם יחסי גומלין: הנפש מווסתת דחפים גופניים וקשיים נפשיים מתבטאים לעיתים בסימפטומים פיסיים.




המודל הטופוגרפי (רמות מודעות)


המודל הטופוגרפי הוא מודל פסיכואנליטי אשר ניסח פרויד, אבי הפסיכואנליזה, בניסיונו להשיג את מבנה הנפש האנושית.

 בשלב מוקדם יחסית של עבודתו הטיפולית החל פרויד להאמין כי רגשות והתנהגות מושפעים גם מחוויות או מזיכרונות שאינם נגישים לחוותיו המודעת של האדם. תפיסה זו הביאה אותו לתיאור מבנה הנפש על פי דגם טופוגרפי, המחלק את הנפש לשלוש רמות:

  1. לא מודע
  2. סמוך למודע
  3. מודע


מודע

מודע (רמת המודעות השלישית) כולל את כל מה שאנחנו חושבים עליו ברגע נתון. המידע ברמת המודע מגיע מן החושים וגם מן הסמוך למודע. לעתים גם תכנים מן הלא מודע עולים אל המודע. הזמן שהמידע נמצא ברמת המודע הוא קצר ביותר, והוא מתחלף בתדירות גבוהה.

סמוך למודע

סמוך למודע- רמת המודעות השנייה - הוא מאגר התכנים של האדם, שניתן להעלות למודע בעת הצורך. כל הזיכרונות שחווינו ושלמדנו במהלך חיינו נמצאים בסמוך למודע אם נארגן אותם נכון, נוכל לשלוף אותם בכל עת שנידרש.

לא מודע

הלא מודע מכיל את התכנים שהאדם אינו יודע על קיומם הוא החלק החשוב והגדול ביותר מבחינת השפעתו על ההתנהגות. הוא כולל רגשות,חרדות,חוויות, זיכרונות ודחפים.